Уряд має створити умови для розвитку зеленої генерації, щоб виконати рішення Ставки – Харченко

Уряд має створити умови для розвитку зеленої генерації, щоб виконати рішення Ставки – Харченко

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко заявив, що Кабінет міністрів України має створити умови для розвитку розподіленої, включаючи зелену, енергетики. Це дозволить залучити значні інвестиції і швидко побудувати нові енергетичні потужності.

“Уряд має створити для бізнесу і для муніципальних компаній ситуацію, коли вони побудують розподілену генерацію, коли вони безпосередньо на місцях будуть робити те, що треба і тоді, коли треба. Тоді в нас буде черга тих, хто хоче вкласти гроші в такі проєкти, і такі проєкти будуть дуже швидко реалізовуватись”, - зазначив Харченко.

Харченко відмітив, що інвестори будуть готові вкладати кошти в розподілену енергетику, якщо будуть створені нормальні умови для повернення інвестицій. Він зазначив, що інвестори прагнуть розуміти, як вони отримають свої гроші навіть у воєнний час.

“Розподілена генерація - це єдиний шлях для України, щоб мати безпечну і стійку систему енергетики, яка витримає будь-які атаки ворога”, - додав Харченко.

“Мова йде про те, щоб побудувати необхідний нам обсяг генерації, потрібна сума між 2,5 і 3,5 мільярдами доларів”, - уточнив експерт.

Харченко також підкреслив, що без залучення внутрішніх та зовнішніх інвесторів неможливо швидко і якісно побудувати децентралізовану систему генерації. Він вважає, що жодна мегакомпанія не зможе взяти на себе всю відповідальність за цей процес.

Нещодавно президент Володимир Зеленський доручив уряду розробити стратегію розвитку відновлювальної енергетики і розподіленої генерації на рівні держави. За даними ДП “Гарантований покупець”, заборгованість перед підприємствами відновлюваної енергетики України становить понад 40% за 2022 рік.

Українська вітроенергетична асоціація закликає уряд знайти фінансові ресурси для Енергоатому, щоб погасити всі борги перед підприємствами з відновлюваної енергетики, які становлять 17 млрд грн.

Читайте також: