УЗ розраховує на мільярдні прибутки від тарифної реформи вантажних перевезень

Вантажні перевезення, тарифна реформа, мільярдні прибутки
Вантажні перевезення, тарифна реформа, мільярдні прибутки

Голова правління "Укрзалізниці" Євген Лященко заявив, що до кінця року може змінитися модель тарифоутворення на перевезення вантажів, з якою компанія працює з 1997 року. Він зазначив, що без цього кроку "Укрзалізниця" не зможе закінчити рік з прибутком. Планується гармонізація вантажних тарифів, а не їх підвищення на 2024 рік. Зокрема, компанія хоче спростити систему тарифоутворення, введення єдиного тарифу на порожні вагони та поділ за класами перевезень залежно від технології перевезення, а не від особливості продукту чи бізнесу.

"Це рішення створить здорове підґрунтя для роботи "Укрзалізниці"", - додав Лященко. За його словами, гармонізація тарифів може принести додаткові 3-4 млрд гривень до кінця року залежно від погодження з урядом. Для бізнесу витрати можуть збільшитися на 7%.

Усі товари для перевезення поділяються на чотири групи: І клас - руда, вугілля і цемент; ІІ клас - зерно і сира нафта; ІІІ клас - чорні метали, металобрухт і нафтопродукти; інші товари, включаючи будівельні матеріали, - позакласні.

Читайте також