ЗСУ вдосконалили перехоплення російських дронів - ISW

Українські ЗСУ зупинили російські дрони
Українські ЗСУ зупинили російські дрони

Українські оператори безпілотників посилили свої можливості з перехоплення російських дронів з великим радіусом дії у повітрі, повідомили в Інституті вивчення війни.

За словами аналітиків, це дозволить Повітряним силам послабити навантаження на засоби протиповітряної оборони середнього і недалекого радіусу дії.

В якості прикладу наводиться відео з 1 червня, на якому українські сили використовували FPV-дрони для атаки на російський розвідувальний безпілотник ZALA та розвідувальний безпілотник "Орлан-10" біля міста Велика Новосілка у Донецькій області.

29 червня оперативне угрупування військ "Харків" випустило відео, на якому український безпілотник перехоплює російський безпілотний літальний апарат "Ланцет" на Харківському напрямку.

Інтститут вивчення війни відзначає, що і українські, і російські війська покращують свою здатність використовувати безпілотники для перехоплення ворожих дронів на тактичному рівні. Однак, Інститут не має підтверджень щодо здатності російських сил використовувати БПЛА для нападу на українські або розвідувальні безпілотники з великим радіусом дії.

За даними звіту, російські війська скористалися обмеженнями у системах протиповітряної оборони останнім часом, що дозволило їм використовувати розвідувальні безпілотники на території України, зокрема в глибині території. Це покращило їхні розвідувально-вогневі та розвідувально-ударні комплекси.

Однак, зазначається, що здатність Повітряних сил використовувати дешеві та доступні безпілотники для масштабного перехоплення дорогих російських розвідувальних дронів, може зменшити потенційну загрозу російських ударних комплексів. Крім того, це дозволить заощадити більш дорогі і складні системи протиповітряної оборони для захисту від серйозних російських повітряних цілей.

Наразі, в Інституті вивчення війни не бачили випадків, коли українські сили використовували FPV-дрони для ураження звичайних ворожих розвідувальних безпілотників в масштабі.

"Технологічне змагання між російськими та українськими Збройними силами наразі фокусується на наступальних і оборонних можливостях. Здатність України впроваджувати технологічні інновації, які переважають російські адаптації, є вирішальною для забезпечення паритету між ЗСУ та Збройними силами Росії", - зазначають у Інституті.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також