10 підказок, як вибрати шкільний ранець

10 підказок, як вибрати шкільний ранець

Однією з найголовниших покупок перед навчальним роком є рюкзак або ранець.

Під час купівлі треба обирати такий, щоб був якісно пошитий, зручний і не впливав на здоров'я. Також слід враховувати побажання дитини. Як обрати, розкаже Gazeta.ua.

Ранець чи рюкзак

Ранець від рюкзака відрізняється тільки формою і міцністю спинки. Ранець має твердий корпус і жорстку спинку. У рюкзака спинка м'яка.

Лікарі-ортопеди дітям молодших класів радять носити саме ранець, який позитивно впливає на поставу дитини. Жорсткий корпус допомагає рівномірно розподілити вагу шкільних підручників по хребту учня. Крім цього, каркасний корпус прекрасно захищає вміст в ранці, якщо дитина впала, вдарила сумку або потрапила під дощ чи сніг.

Вага порожнього рюкзака школяра має не перевищувати кілограма.

Яким же має бути шкільний ранець

Ранець має бути з ортопедичною спинкою. На такій спинці рюкзака повинні бути розміщені кілька м'яких подушечок, що повторюють природні вигини хребта. Вони рівномірно розподіляють навантаження на спину і підтримують правильну поставу.

Спинка рюкзака повинна забезпечувати так звану вентиляцію. Тобто має мати м'яку прокладку зі спеціальної сітчастої тканини, за допомогою якої спина дитини не буде потіти при тривалому контакті з ранцем.

Внизу рюкзака має знаходитися поперековий упор у вигляді невеликого валика, на який припадає основне навантаження при правильному носінні ранця.

Лямки ранця обов'язково повинні регулюватися по довжині. Вони не повинні розтягуватись. Рекомендується підбирати рюкзак з шириною лямок в 4-5 см.

10 правил, як вибрати рюкзак або ранець

Подивіться інтернет-магазини з великим вибором рюкзаків для дітей, учнів і підлітків. Оберіть декілька варіантів, які сподобались. Почитайте відгуки про товар і бренд. Дізнайтесь чи це лише інтернет-магазин, чи є у нього реальні магазини, наскільки велика мережа. Краще не купувати в інтернеті, щоб можна було приміряти на дитину.

При покупці рюкзака обов'язково перевірте замки. Декілька разів розстібніть.

Огляньте лямки та якість пошиття.

Якщо робите покупку з дитиною, обов'язково приміряйте. Спинка не повинна тиснути або створювати дискомфорт. Попросіть дитину самостійно спробувати розстібнути замки.

Розмір самого рюкзака має відповідати зросту дитини. Рюкзак повинен щільно прилягати до спини. Він не має бути нижче попереку чи вище плечей.

Віддавайте перевагу рюкзаку з ортопедичною спинкою, особливо якщо мова йде про учнів молодших класів.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Важливо, щоб рюкзак був водонепроникним.

Вага пустого ранця не має перевищувати 1 кг, а вага наповненого рюкзака має бути не більшою за 10%-12% від ваги дитини.

Шкільний рюкзак повинен мати надійно закріплені стрічки-світловідбивачі.

Дно рюкзака має бути укріпленим, щоб без неприємних наслідків ранець можна було поставити на підлогу або землю.

Поки не розпочався навчальний рік, є час обрати ранець для дитини, щоб не викривлювався хребет. Неправильно підібраний рюкзак може серйозно нашкодити здоров'ю.

Велике значення має вага ранця. Якщо школяр важить 30 кг, то вага рюкзака з усіма шкільними речами не повинна перевищувати 3 - 4,5 кг. Інакше школяр буде дуже стомлюватися, страждати від болі в спині і тим самим зіпсує собі поставу.

Читайте також: