42 тисячі гривень за рік стажу: коли це може бути вигідним для майбутніх пенсіонерів

Молода жінка показує гроші у руках
Молода жінка показує гроші у руках

Експерт роз'яснив аспекти набуття страхового стажу в Україні

Журналіст Сергій Коробкін, який є експертом з пенсійної справи, роз'яснив основні аспекти набуття страхового стажу в Україні.

Він зазначив, що поточне законодавство чітко визначає принцип: якщо немає сплати внесків, то немає і стажу. Таким чином, страховий стаж є періодом, за який щомісяця сплачується єдиний соціальний внесок (ЄСВ) в розмірі не менше мінімального. З 2004 року такий стаж підтверджується даними про сплату внесків, а не трудовою книжкою, як раніше, пояснив Коробкін.

Експерт також зазначив, що на сьогоднішній день для виходу на пенсію відповідно для жінок і чоловіків необхідно мати не менше 31 року стажу. З 2028 року ця вимога збільшиться до 35 років.

Коробкін також наголосив про можливість придбання страхового стажу. За його даними, вартість місячного стажу на сьогодні становить 1 760 грн, що становить 22% від мінімальної зарплати, яка з 1 квітня становить 8 000 грн.

Люди, які не працюють, але мають додатковий дохід або працюють за кордоном, можуть укласти договір з Пенсійним фондом України про добровільну сплату внесків, пояснив журналіст.

Крім того, Коробкін розповів про можливість придбання стажу за попередні роки. Проте, вартість такого стажу буде вдвічі вищою - щонайменше 3 520 грн за місяць або понад 42 тисячі гривень за рік.

Експерт застеріг, що перед таким придбанням слід обдумати, чи варто витрачати такі кошти з метою отримання пенсії. Якщо у людини є заощадження, але немає стажу, можливо, краще просто жити за рахунок цих заощаджень і не розраховувати на пенсію, попередив експерт.

Експерт переконаний, що придбання стажу може бути корисним у випадку, коли для виходу на пенсію не вистачає незначної кількості стажу. Вклавши певну суму, людина може розраховувати на отримання невеликої пенсії від держави протягом усього періоду свого життя, зазначив він.

Коробкін також повідомив про останні зміни в законодавстві, які дозволяють не тільки придбати стаж, але й збільшити внесок, щоб це впливало на розмір майбутньої пенсії.

Експерт підкреслив, що всі дані про сплату внесків відображаються в реєстрі застрахованих осіб, який можна переглянути в додатку "Дія".

Читайте також