"Як перемогти іншого головного ворога України – корупцію" - Девід Гомперт

Думки у виданні The Hill колишнього виконувача обов'язків директора національної розвідки при президентові Бараку Обамі та спеціального помічника президента Джорджа Буша-старшого по Європі та СРСР Девіда Гомперта

Незважаючи на все наше захоплення героїзмом та мужністю українців, не можемо уникнути того факту, що післявоєнне відновлення України та надії на майбутнє залежать від викорінення там корупції. У 2015 році видання The Guardian назвало Україну "найкорумпованішою країною в Європі". У 2021 році Transparency International поставила корупцію в Україні на 122 місце зі 180 країн, поряд із Пакистаном, Ліберією і самою Росією. За іронією долі путінська агресія відкриває можливість для фундаментальних реформ в Україні.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Україні знадобиться до $1 трлн допомоги для відновлення. Захід має дати її більшу частину, за умови, що Україна ухвалить та проведе реформи, які переможуть цього старого ворога та забезпечать правильне використання допомоги. З іншої стоорни, масивне вливання коштів може підживити корупцію, яка давно проникла в український уряд, економіку та повсякденне життя. У цьому випадку постраждає відновлення.

Обумовленість фінансової допомоги тривалий час була потужною політикою Світового банку, спрямованою на те, щоб допомогти стимулювати реформи, щоб західна допомога могла спрацювати. Хоча це означає призупинення допомоги, доки не виконають умови, така стратегія допомогла скоротити глобальну бідність. Подібний підхід необхідний, якщо Україна хоче викорінити корупцію та продовжити відновлення, а також досягти політичного консенсусу зі США та Європою на користь надійної допомоги.

Якщо українські лідери будуть так само сповнені рішучості боротися з корупцією, як із російським вторгненням, їхнє лідерство буде приводом для поміркованих надій

Хоча цинічно вірити в ліквідацію клептократії в Україні, що цілком природно, шансів зробити це зараз може бути більше, ніж до російського вторгнення. Насправді, більше, ніж будь-коли. Якщо президент Володимир Зеленський та інші українські лідери так само сповнені рішучості боротися з корупцією, як борються з російським вторгненням, їхнє лідерство буде приводом для поміркованих надій. Більше того, українські олігархи, які паразитують на корупції, можливо, стали менш впливовими.

У міру зростання патріотизму все більшого впливу набувають незалежні групи громадянського суспільства, які виступають проти корупції. Досягнуто певного прогресу. За підштовхування та підтримки Заходу Київ створив Національне антикорупційне бюро та Вищий антикорупційний суд.

Однак таких соломинок на вітрі може виявитися замало без "жорсткої любові" Заходу. Грубо кажучи, США та ЄС матимуть важіль, щоб допомогти Україні реформуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відбувається перша війна за участі роботів" Валерій Яковенко

Коли в 1991 році Україна стала незалежною, пріоритетом для Заходу було позбавити її ядерної зброї, а не викорінити колишню радянську практику, яка підживлювала корупцію. Тепер з'явилася нова нагода. Її не слід втрачати.

Західний та український уряди сперечаються, чи можна і як використати близько $300 млрд заморожених російських активів для фінансування відновлення України. Хоча ми вважаємо, що ці активи можна і потрібно використовувати, стратегія прив'язування допомоги до антикорупційних реформ має сенс, незалежно від джерел та обсягів допомоги.

Прямі іноземні інвестиції в Україні протягом багатьох років були меншими, ніж у Румунії та Азербайджані

Так само інвестиції європейських та американських компаній могли б доповнити програми допомоги. Україна з великою кількістю природних ресурсів, розмірами та невикористаним людським потенціалом має зацікавити західні фірми, які шукають місця для обслуговування світових ринків. Проте прямі іноземні інвестиції в Україні протягом багатьох років були млявими менші, ніж, наприклад, у Румунію та Азербайджан. У багатьох випадках американські компанії оминають Україну стороною, побоюючись порушення американської заборони на хабарництво та Закону про боротьбу з корупцією за кордоном. Крім того, держпідприємства України, що розвалюються - це вигрібні ями корупції. Вони мають бути під прицілом українських реформ та підтримки Заходу.

Недавно ЄС підвищив статус України до кандидата на членство. Від відновлення боротьби з корупцією всі могли б виграти, особливо, якби Україна приєдналася раніше, ніж пізніше. Але західним та українським лідерам має бути ясно, що все це залишиться міражем, якщо Київ не буде робити рішучих дій. І навпаки, перемога України над корупцією має зробити її привабливим кандидатом у члени ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін готується до великої ескалації" Олександр Данилюк

Підхід "все або нічого" до того, щоб поставити допомогу та інвестиції в залежність від боротьби з корупцією і відкриття економіки, не є необхідним, чи розумним. Проте Україна найбільше виграє від реконструкції, якщо незабаром зробить судові та правоохоронні органи та практику більш професійними і незалежними, а також дасть більше можливостей приватному сектору. Крім того, Україна та її прихильники можуть вибрати найбільш видимий та життєво важливий сектор для якнайшвидшого проведення реформ. Відновлення зношеної транспортної інфраструктури може бути добрим варіантом. Успіх у цьому може допомогти Києву заручитися внутрішньою та міжнародною підтримкою масштабніших зусиль.

І Світовий банк, і Європейський банк реконструкції та розвитку можуть запропонувати важливі експертні знання, зокрема досвід розумного, але твердого застосування умов для оптимізації розвитку та реформ. З їхніми ноу-хау, і з державними ресурсами та лідерством Зеленського Україна може бути відновлена без корупції.

Деякі члени Конгресу США висловили стурбованість щодо виставлення Україні надто великої фінансової допомоги. Ті, хто дотримуються таких переконань, мають бути затятими прихильниками надання широкої допомоги, якщо вона використовується ефективно та допомагає покласти край корупції. Американська двопартійна підтримка матиме важливе значення.

Ув'язування допомоги відновлення країни з боротьбою з корупцією гірка пігулка. Але оскільки це допоможе перемогти головного старого ворога та прикрасить майбутнє країни, її потрібно проковтнути

Деякі українці та їхні прихильники на Заході можуть вважати прив'язування допомоги у відновленні з боротьбою з корупцією гіркою пігулкою. Але оскільки це допоможе перемогти головного старого ворога і покращить майбутнє країни, її треба проковтнути.

Переклад Gazeta.ua