Як підготувати садові інструменти до зберігання взимку: корисні поради

Восени необхідно забезпечити належне обслуговування садових інструментів. Щоб зможна було працювати ними і навесні, лопати, вилки, сапки, граблі та секатори потрібно добре очистити.

Якщо цього не зробити, наступного сезону інвентар може стати непридатним. Про це повідомляє Gazeta.ua.

Спочатку необхідно ретельно очистити інструменти від рослинних залишків за допомогою пластмасових скребків. Потім треба промити їх водою.

Металевий інвентар, такий як сапи, лопати, вилки та граблі, слід мити разом з рукоятками. Почистити їх можна, зволоживши спочатку добре і протерши губком або ганчіркою.

  • У процесі очищення інструментів важлива їхнє сушіння. Промоклі інструменти не слід зберігати, оскільки вони можуть заіржавіти або утворитися на них лід. Дерев'яні рукоятки теж треба добре просушити. Найкраще прибирати інструменти у теплу погоду, щоб їх можна було розкласти на сонці протягом кількох годин. У прохолодну і сиру погоду інструменти можна сушити в приміщенні.

Далі потрібно змастити металеві частини інструменту машинним мастилом, солідолом або рослинною олією. Дерев'яні ручки також можна протерти олією.

Якщо інструменти заіржавіли і втратили гостроту, їх потрібно відновити. Можна скористатися спеціальними хімічними засобами, або спробувати народні методи. Наприклад, замочити заразливі місця у розчині оцту або лимонної кислоти, а потім протерти їх металевою теркою або щіткою. Шліфувальний круг допоможе лопатки і сокирі набути блиск.

Після видалення іржі не забувайте заточувати леза, оскільки кислота тупить їх. Для цього можна скористатися точильними брусками. Краще мати два типи: грубий для первинної обробки і фінішний для шліфування. Напилок підійде для догляду за лопатою, косою або мотикою.

Перед зберіганням гострих інструментів рекомендується натягнути на них чохли або помістити їх у картонні коробки. Секатори і садові ножиці, зазвичай, зберігають у відкритому стані з розведеними лезами, особливо якщо вони зберігаються у замороженому сараї. Менші інструменти можна зібрати у відро, контейнер або повісити на стіні.

Обрізка винограду може бути проведена весною. Однак після видалення стрілок або дорослої лози з'являється пасока на місці зрізу, що може призвести до висихання стрілки або лози.

Тому досвідчені садівники рекомендують обрізати виноград восени, після повного опадання листя. Це варто робити у суху погоду, коли температура повітря близько +5 °C.