Як правильно оформити право власності на квартиру: поради для всіх

Ринок нерухомості в Україні нехай й не завжди стабільний, проте оформлення права власності на квартиру відбувається доволі часто і потребує професійної підтримки. Саме тому українцям, які далекі від юридичних моментів, мають вміти себе захистити: вивчити всі нюанси та особливості такої справи не вдасться, але хоча б розуміти які основні етапи йдуть до отримання ключів від нового житла. 

Варто також знати, що оформлення права власності на квартиру в Україні включає декілька обовʼязкових етапів. Вони відбуваються послідовно та зрозуміло для кожного учасника цього процесу. 

Як не зіпсувати собі довгоочікувану купівлю квартиру: розбираємо основні етапи

Купівля свого житла — чудова подія, що має надихати на краще життя. Проте саме юридичні аспекти можуть зруйнувати таке довгоочікуване свято. 

Пересічному громадянину потрібно знати основні аспекти процесу — цього достатньо, щоб забезпечити собі комфорт до та після підписання договору. У всьому іншому знадобиться консультація та підтримка професіонала. 

Тому, перш ніж переживати та панікувати, варто забезпечити себе інформацією на dozvil.ua, а вже далі зазначити собі найважливіші етапи, які точно будуть відбуватися:

  1. Отримання необхідних документів. Для оформлення права власності на квартиру потрібно мати документи на саму квартиру (договір купівлі-продажу, договір дарування або інший документ, що підтверджує право власності), а також паспорт, документ для ідентифікації фізичної особи.
  2. Підготовка документів для реєстрації. 
  3. Проведення державної реєстрації. Після подання заяви та необхідних документів органи державної реєстрації проводять перевірку документів і реєструють право власності на квартиру.
  4. Отримання свідоцтва про право власності. Після успішної реєстрації права власності на квартиру новий власник житла отримує свідоцтво про право власності.
  5. Оплата податків і зборів. Після отримання свідоцтва про право власності можуть знадобитися додаткові витрати на оплату податків та зборів, пов'язаних з власністю на нерухоме майно.

Звісно, кожен з цих кроків має багато додаткових задач. Саме тому майбутньому власнику житла потрібна професійна допомога (такого професіонала можна знайти на порталі DOZVIL). 

Ще кілька слів про документи, які знадобляться:

  • виписка з реєстру прав власності на квартиру;
  • договір купівлі-продажу, заповіт;
  • свідоцтво про право власності на квартиру.

Без їх наявності не відбудеться жоден договір про купівлю чи продаж. Саме вони й забезпечують безпеку для кожного учасника процесу.