Як зберегти зір: 10 простих порад

Жовта таблиця і дамка з окулярами
Жовта таблиця і дамка з окулярами

Щоб підтримати здоров'я очей, варто включити до свого раціону листову зелень (шпинат, латук, броколі) та рибу з високим вмістом Омега-3 (лосось, тунець). Про це повідомив Центр громадського здоров'я, який надав корисні поради щодо збереження зору.

Щоб уникнути проблем з гостротою зору, важливо регулярно контролювати її рівень і відвідувати офтальмолога. Якщо помічаєте будь-які зміни, необхідно записатися на прийом до фахівця.

Для запобігання ускладнень зі здоров'ям очей від цукрового діабету, рекомендується своєчасно контролювати рівень цукру в крові. Також важливо знати історію захворювань очей у вашої родини, оскільки деякі захворювання можуть бути спадковими.

Підтримка здорової маси тіла також важлива для здоров'я очей. Надмірна вага та ожиріння збільшують ризик захворювань, що можуть призвести до втрати зору. Якщо самостійно підтримати здорову масу не виходить, варто звернутися по допомогу до фахівця.

При виконанні будівельних робіт, заняттях спортом або інших активностях, в яких може бути загроза для очей, необхідно носити спеціальні захисні окуляри. Більшість лінз захисних окулярів зроблені з міцного полікарбонату.

Куріння та вживання алкоголю також негативно впливають на здоров'я очей. Тютюн підвищує ризик захворювань, які можуть призвести до сліпоти, а дим цигарок сприяє синдрому сухого ока. Алкоголь же зневоднює організм і може погіршити зір.

Ультрафіолетове випромінювання може пошкодити очі і сприяти розвитку катаракти. Тому важливо навіть у похмурі дні носити сонцезахисні окуляри для захисту очей.

Довге сидіння за комп'ютером або використання гаджетів може призводити до втоми очей. Тому варто робити перерву кожні 20 хвилин і зосереджувати погляд на віддалених предметах на 20 секунд (так звана вправа "20-20-20").

Якщо ви носите контактні лінзи, важливо дотримуватися правил гігієни, мити руки перед використанням і дезінфікувати лінзи. Також необхідно регулярно замінювати їх.

На робочому місці також варто дотримуватися правил безпеки, особливо якщо потрібні захисні окуляри. Роботодавці мають забезпечити безпечні умови праці.

Читайте також