Захід посилив тиск на Зеленського через затяжну війну, - ЗМІ

Агресія на Україну: затяжна війна тисне на Зеленського
Агресія на Україну: затяжна війна тисне на Зеленського

Запад намагається здійснити нову хвилю тиску на Київ з метою досягнення перемов та припинення війни, розпочатої Росією. Про це пише іспанська газета El País.

За думкою видання, зміна ставлення західних союзників України щодо необхідності переговорів з Росією підтверджується меншою підтримкою президента Зеленського під час його нещодавнього візиту до США.

Незважаючи на те, що українському лідеру можна розраховувати на подальшу фінансову допомогу Вашингтона, поки не отримано згоди на використання американських ракет великої дальності проти цілей на території Росії. El País зазначає, що російська наступальна операція на донецькому напрямку триває з літа цього року. При цьому українські Збройні Сили не в змозі переломити ситуацію.

Газета також вказує на відволікання уваги Заходу від України через ситуацію на Близькому Сході, особливо після початку військової операції Ізраїлю на півдні Лівану та ескалації між Ізраїлем та Іраном. Для України час відіграє важливу роль і у зв'язку з надходженням в листопаді президентських виборів у США, де можлива перемога Дональда Трампа.

Київ висловив протест після заяв Заходу про можливі сценарії завершення війни, які передбачають уступки з боку України. Зокрема, в вересні міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський запропонував тимчасово передати Крим під мандат ООН з подальшим проведенням референдуму на півострові.

Український експерт Михайло Самусь, якого цитує El País, відзначає зміну ставлення союзників України та все частіші розмови про "прагматичне завершення війни". За його словами, "надання Україні виходу до Чорного моря - питання екзистенційне". Експерт також підкреслює важливість послаблення позицій Росії в Криму перед початком будь-яких переговорів.

Читайте також