Як зупинили обстріл київської енергетики

У зиму без масових відключень світла

За два роки вторгнення українцям треба запам'ятати, що путін здатен на будь-яку гидоту. Єдиний спосіб протидії - дати відсіч.

Україна, попри вторгнення, поки що проходить цю зиму без масових відключень світла. Чому? Тому що росіяни не можуть успішно обстрілювати енергетику. Недавно Служба безпеки України затримала бойовика "Вагнерівця", якого російська воєнна розвідка "закинула" в Україну з метою підготувати ракетні удари по столиці. Йому вдалося закріпити GPS-трекери на опорах ліній електропередач, що живлять Київську агломерацію. За допомогою цих трекерів планувався удар по енергооб'єктах, включаючи застосування "шахедів".

Якби диверсанту вдалося встановити маячки, це призвело б до значних людських жертв, а збитки сягали б мільйонів доларів. Не виключено, що столиця опинилась би на межі блекауту. Про що це свідчить? Російські мережі агентів, які були в Україні на початку війни, фактично вичищені. Зараз для диверсій гру змушене закидати диверсантів із-за кордону. Результат, щоправда, той же.

Служба безпеки виявила велику роль у запобіганні катастрофам. Вони автоматично затримують російських диверсантів та коригувальників вогню. Навпаки, в самій Росії постійно відбуваються диверсії на залізниці, складах та нафтобазах. Але їх спецоперації не дають таких результатів, як українські.

Зараз СБУ розслідує більше 100 кримінальних справ щодо терористичних груп і понад 50 справ - щодо диверсій. За кожною справою стоїть попереджений теракт або обстріл. 233 навідники очікують судового вироку, а 82 зрадники вже відбувають ув'язнення.

Очевидно, що росіяни продовжать шукати слабкі місця. І будуть бити, якщо знайдуть: цинізм на цій війні основний союзник Москви. Наше завдання - бути готовими до таких ударів.