Акцизи вдарять по кишені українців: на скільки зростуть ціни на бензин, ДП та газ

Акцизи піднімають ціни на паливо
Акцизи піднімають ціни на паливо

Паліть – платіть: автомобілістів й аграріїв чекає зростання цін на паливо

За інформацією голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної, українців чекає значне пдорожчання пального.

Зокрема, якщо законопроект щодо підвищення акцизного податку на паливо буде підписаний президентом Володимиром Зеленським, то це призведе до зростання цін на бензин, дизель та газ.

По словах Южаніної, це подорожчання відбудеться етапами. Передбачається, що вартість бензину зросте на 10 гривень, а дизелю – на 11 гривень. Найбільше зростання ціни стосуватиметься газу: вартість балону може збільшитися з 1200 до 1800 гривень, тобто на 600 гривень. Це особливо негативно вплине на 700 тисяч господарств, які мають це вид палива.

Окрім того, нардеп зазначила, що це підвищення може негативно вплинути на аграрний сектор, оскільки багато фермерів використовують газ для різних технічних процесів на полях, де неможливо провести природний газ з міркувань безпеки.

Що стосується дати набуття чинності нових акцизів, сормін Ярослав Железняк зазначив, що це може статися з 1 вересня 2024 року. Законопроект вже підписаний головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком і направлений на підпис президенту.

Ніна Южаніна наголосила, що після подання відповідного законопроекту, необхідно знайти компроміс з Міжнародним валютним фондом, щоб уникнути проблем з міжнародними партнерами. Водночас, вона висловила стурбованість через можливі негативні наслідки для економіки країни загалом.

Читайте також