Які рослини можна висівати в січні - корисні поради

Більшість насіння розсади висівають не раніше кінця лютого - початку березня. Але є деякі рослини, які потрібно сіяти вже у січні.

Поради щодо раннього висівання розсади зібрала Gazeta.ua.

До рослин, які потрібно висівати у січні, зокрема належать літники з довгим періодом вегетації. Їх цвітіння настає через кілька місяців після посіву. Наприклад, гвоздика Шабо зацвітає через п'ять-шість місяців. Повільно також розвивається розсада еустоми.

Зарання потрібно висівати багаторічні бульбові рослини. Строки їх сівби мають великий вплив на формування бульб. Це, наприклад, бульбова бегонія. При насіннєвому розмноженні її цвітіння настає приблизно через 5,5 - 6,5 місяців. А найкраще бульби формуються у рослин грудневого і січневого терміну посіву. Якщо посіяти розсаду в березні, бульби до осені будуть суттєво меншими. До того ж якщо рослина посіяна раніше, бульби будуть краще зберігатися.

У січні потрібно висівати також рослини, що потребують попередньої стратифікації. Наприклад, аквілегія, аріземи, тирлича, купайлиці, рутовники, кодонопсиси, клематиси, княжики, проломники. Сюди також відносяться багаторічні фіалки, альпійські дзвіночки, джеферсонії, іриси, більшість цибулинних, лаванда, примули та простріл.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Заздалегідь висівають і рослини з подовженим терміном проростання. Зокрема примули. А також рослини, насіння яких довго сходить - місяць і більше. Як правило, це насіння багаторічників, які мають щільну оболонку.

У січні можна сіяти рослини, які добре розвиваються не тільки в саду, але і в кімнатах: бальзаміни, пеларгонії, фуксії, гострий стручковий перець. Висівають взимку й теплолюбні овочі з тривалим періодом вегетації, які важко виростити безрозсадним способом: кореневу селеру і цибулю-порей.

Літники для раннього цвітіння в підвісних кошиках на засклених лоджіях і балконах також потрібно висівати взимку. Це, наприклад, лобелія і петунія. Якщо їх посіяти на початку лютого, то зацвітуть вже на початку травня.

Кінцеві строки сівби

В останню декаду лютого настають уже основні строки сівби для деяких культур. До кінця місяця потрібно встигнути посіяти селеру на розсаду, а також солодкий перець.

А наприкінці лютого висівають насіння суниці. її можна сіяти також навесні і влітку. Але лютневий посів дозволяє зібрати перші ягоди вже цього сезону й вибракувати невдалі кущі, звільнивши від них місце.

Але варто пам'ятати, що при такому ранньому посіві можуть бути складнощі. Це, зокрема, нестача світла через короткий світловий день. Необхідно також ретельно стежити за температурним режимом. Адже різкі коливання температури можуть погубити тендітні паростки. Через вологість та прохолодну температуру також підвищена ймовірність грибкових захворювань на кшталт чорної ніжки.

Мікрозелень, тобто злакові, трави й овочі, які збирають одразу після пророщування, легко вирощувати вдома. Уже за один-три тижні можна збирати врожай на підвіконні й додавати в салати, супи й смузі. Мікрозелень вельми корисна для здоров'я.

Картопля належить до тих овочів, які зберігати взимку дуже важко. Особливо в міській квартирі. У теплі картопля швидко псується, а на морозі гниє. Але є кілька порад, як зберегти картоплю в умовах квартири, коли немає прохолодного погреба.