Американська зброя в Ірані та заклик Пентагону до Ізраїлю: про що пишуть світові ЗМІ

Іран може бути близьким до розробки ядерної зброї. Якщо це так, то Ізраїль зважиться на військову операцію проти іранських ядерних об'єктів. Америка виступає за дипломатичне вирішення питання. А США просять Єрусалим більше допомагати Україні у війні проти Росії, оскільки Москва стала союзником Тегерана. Єрусалим досі боявся допомагати Києву, побоюючись відповіді Москви, яка має авіацію у сусідній Сирії. Але РФ також допомагає зброєю Ірану, що може змінити ізраїльський підхід.

Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Візит глави Міноборони США до Ізраїлю виявив розбіжності щодо Ірану", The Washington Post, США

Давні розбіжності між адміністрацією Джо Байдена та Ізраїлем щодо того, як зупинити ядерну програму Ірану - стали надбанням громадськості в четвер. Тоді міністр оборони США Ллойд Остін обговорював ядерні амбіції Тегерана зі своїм ізраїльським колегою під час візиту в країну.

Незважаючи на те, що зусилля щодо відновлення історичної ядерної угоди 2015 року зупинилися на кілька місяців - міністр Остін у Тель-Авіві заявив, що "дипломатія найкращий спосіб запобігти отриманню Іраном ядерної зброї".

Ізраїль може вдатися до військових дій, щоб вивести з ладу ядерні об'єкти Ірану

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант не згадав про вмираючі ядерні переговори. Але натомість сказав Остіну: "Ми повинні вжити всіх заходів, щоб запобігти здобуттю Іраном ядерної зброї". Схоже, він припустив, що Ізраїль може вдатися до військових дій, щоб вивести з ладу ядерні об'єкти Ірану.

"Іранська ядерна загроза вимагає, щоб ми були готові до будь-яких дій", - сказав Галлант.

Різниця між їхніми заявами виявила різні підходи країн до Ірану.

З Байденом як віце-президентом, тодішній лідер США Барак Обама, очолив ядерну угоду 2015 року. Вона звільнила Іран від економічних санкцій в обмін на обмеження його ядерної програми.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху різко виступив проти угоди. Заявив, що вона не містить достатніх гарантій і не стосується неядерної агресії Ірану в регіоні.

Після того, як колишній президент Дональд Трамп відмовився від атомної угоди і ввів жорсткі санкції проти Ірану, Тегеран поступово збільшував збагачення урану. Експерти ООН кажуть, що Іран збагатив уран до чистоти 84% - це трохи менше за збройовий рівень. Хоча, за їхніми словами, Тегерану ще доведеться пройти кілька місяців, перш ніж зможе створити ядерну зброю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Адміністрація Байдена боїться можливого розпаду РФ" - експосол США Джон Гербст

Байден, коли обійняв посаду президента, пообіцяв, що США приєднаються до ядерної угоди 2015 року і скасують санкції щодо Ірану, якщо Тегеран виконає суворі обмеження щодо своєї ядерної програми. Але спроби відродити угоду не мали успіху.

Тим часом, Ізраїль веде багаторічну тіньову війну зі своїм заклятим ворогом Іраном, яка поширилася на весь Близький Схід. Повернувшись до влади наприкінці минулого року, Нетаньяху відкрито виступає за військові дії проти Ірану. Вважається, що Ізраїль, прагнучи зупинити регіональне зміцнення Ірану та уповільнити його можливості зі збагачення ядерного палива - провів серію таємних диверсій та цілеспрямованих вбивств.

"Маємо зробити все, що в наших силах, щоб мрії аятол ніколи не справдилися, за будь-яку ціну", - сказав Галлант.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми накопичили можливості для масштабної атаки" - Ігор Романенко

Американські та європейські офіційні особи вказали, що спроби відродити ядерну угоду були фактично припинені після жорстокого придушення Тегераном загальнонаціональних протестів та продажу Росії дронів-камікадзе. Це рішення дозволило Ірану отримати доступ до "безпрецедентної співпраці в галузі оборони, зокрема, щодо ракет і ППО" з Росії.

Хоча Ізраїль надіслав Україні гуманітарну допомогу, він відхилив часті прохання Києва послати системи ППО та інше озброєння. Він також утримується від запровадження суворих економічних санкцій проти РФ, побоюючись зашкодити життєво важливим відносинам із Москвою.

Протягом багатьох років Росія та Ізраїль підтримували хороші робочі відносини та тісно координували дії, щоб уникнути сутичок у небі над Сирією, північно-східним сусідом Ізраїлю, де російська авіація підтримує диктатора Башара Асада.

США закликали Ізраїль зробити більше для підтримки України у війні, відзначивши дедалі тісніші військові зв'язки між Іраном та Росією

Остін у четвер закликав Ізраїль зробити більше для підтримки України у війні, відзначивши дедалі тісніші військові зв'язки між Іраном та Росією.

"Ми закликаємо всіх наших союзників та партнерів діяти зараз, у цей вирішальний момент в історії. Нації доброї волі, і особливо наші брати-демократи, повинні зробити свій внесок, щоб допомогти Україні боротися за свою свободу", - сказав він.

"Росія відправляє частину захопленої в Україні зброї, наданої США, до Ірану", CNN, США

Росія захопила частину наданої США та НАТО зброї та техніки, залишеної на полі бою в Україні, та відправила їх до Ірану. На думку американців, Тегеран спробує перепроектувати системи.

За останній рік офіційні особи США, НАТО та інших західних країн стали свідками кількох випадків, коли росіяни захопили переносне озброєння, включаючи протитанкові та зенітні комплекси Javelin, які українські сили час від часу були змушені залишати на полі бою.

У багатьох із цих випадків Росія потім доставляла обладнання до Ірану для розбирання та аналізу. Все для того, щоб іранські військові могли спробувати створити свою версію зброї. Росія вважає, що продовження постачання трофейної західної зброї Ірану стимулюватиме Тегеран продовжуватиме підтримувати війну Росії проти України.

Українські військові від початку війни повідомляють Пентагону про будь-які втрати американської зброї на користь російських військ

Офіційні особи США не вважають, що проблема є широко поширеною або систематичною і українські військові від початку війни взяли за звичку повідомляти Пентагону про будь-які втрати американської зброї на користь російських військ, заявили офіційні особи. Проте вони визнають, що проблему важко відстежити.

Неясно, чи вдалося Ірану успішно провести перепроектування будь-якої американської зброї, але Тегеран показав великий досвід розробки систем озброєнь на основі американського обладнання, яке було захоплене в минулому.

Ключову зброю на озброєнні Ірану, протитанкову керовану ракету Toophan, перероблено на основі американської ракети BGM-71 TOW із 1970-х. У 2011 році іранці також перехопили вироблений в США безпілотник Lockheed Martin RQ-170 Sentinel і реконструювали його, щоб створити новий дрон, який перетнув повітряний простір Ізраїлю в 2018 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія була, є та буде загрозою" - ексміністр оборони Латвії

"У минулому Іран показав здатність реконструювати американську зброю. Вони перепроектували протитанкову керовану ракету TOW, створивши майже ідеальну копію, яку назвали Toophan, і з того часу поширили її серед хуситів та "Хізбалли". Іран може зробити те саме зі Stinger, що може загрожувати цивільній та військовій авіації всього регіону. Проіранські терористичні групи Хамас чи Хезболла можуть використовувати Javelin, щоб загрожувати ізраїльському танку Merkava. У руках іранських маріонеток ця зброя становить реальну загрозу звичайним збройним силам Ізраїлю", - сказав Джонатан Лорд, старший науковий співробітник та директор програми безпеки на Близькому Сході в Центрі нової американської безпеки.

Координація - ще один приклад зростання оборонного партнерства Москви з Тегераном, яке посилилося за останній рік, оскільки Росія все більше відчайдушно потребувала зовнішньої військової підтримки для війни проти України. Партнерство не лише дедалі більше дестабілізує Україну, а й може загрожувати сусідам Ірану на Близькому Сході, заявив минулого місяця представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

Пентагон заявив, що високі військові чиновники США, зокрема голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі і міністр Остін цього місяця були на Близькому Сході для переговорів зі своїми колегами з Ізраїлю, які стосувалися погроз, які походять від Ірану.

За останній рік військове співробітництво Росії з Іраном поглибилося. Це створює серйозні проблеми для регіону та для безпеки ізраїльтян - Остін

"За останній рік військова співпраця Росії з Іраном поглибилася. Це створює серйозні проблеми для регіону та безпеки ваших громадян. Іран набуває важливих бойових знань та досвіду в Україні, які, в результаті, перейдуть до його небезпечних маріонеток на Близькому Сході. В обмін на іранську підтримку в Україні РФ пропонує Ірану безпрецедентну співпрацю в галузі оборони, у тому числі щодо ракет і ППО", - сказав Остін на прес-конференції з міністром оборони Ізраїлю Галланом.

Величезні непередбачені втрати зброї та жорсткі санкції Заходу ускладнили виробництво Росією зброї та боєприпасів, які необхідні для продовження наступу в Україні. В результаті, Росія запросила та отримала від Ірану сотні дронів, артилерійські та танкові снаряди, які російські сили використали для руйнівних ударів по українському цивільному населенню та інфраструктурі.

За даними Білого дому, натомість Іран запросив у Росії військову техніку на мільярди доларів, включаючи винищувачі, радіолокаційні системи та гелікоптери.

Наприкінці минулого року Пентагон розширив зусилля щодо відстеження поставок американської зброї Україні, зокрема, через інспекції на місцях, що проводяться американськими військовими в посольстві США в Києві.

Заступник міністра оборони з політичних питань Колін Каль раніше цього року повідомив, що в США були випадки, коли росіяни захопили деякі поставлені США системи на полі бою, але в невеликих кількостях.

"За нашою оцінкою, якщо деякі з систем і були перенаправлені іранцям, їх росіяни захопили на полі бою, що завжди відбувається на війні, але немає жодних доказів, що українці перенаправляють їх на чорний ринок", - сказав Каль.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала про чотири сценарії того, хто міг стояти за підривом російського газопроводу на дні Балтійського моря з Росії до Німеччини у вересні минулого року. Останні публікації у ЗМІ нібито за саботажем стоїть якась проукраїнська група не додають ясності. І немає доказів якоїсь причетності Києва. Також це могла бути російська операція "під чужим прапором". ЄС завжди хотів бути більш автономним від США у питанні безпеки, але вторгнення в Україну показало, що поки що він далекий від цієї мети.