Арештович: Імовірність переговорів між Україною та Росією зросла після Курської операції

Арештович: Імовірність переговорів зросла після Курської операції
Арештович: Імовірність переговорів зросла після Курської операції

Бачення Олексія Арестовича щодо ситуації на Сході України

У своїй останній спільній бесіді з Юрієм Романенком 16 серпня 2024 року Олексій Арестович, колишній радник Офісу Президента України, висловив своє бачення поточної військово-політичної ситуації та можливостей мирних переговорів між Україною та Росією у зв'язку з операцією ЗСУ в Курській області.

Арестович підкреслив, що перетворення військових досягнень в політичні результати та навпаки є найскладнішою і критичною частиною військової стратегії. Вона вимагає участі висококваліфікованих фахівців як у політиці, так і в секторі національної оборони.

За словами експерта, ключові рішення в цій сфері приймаються президентами, які одночасно є політичними і військовими лідерами. У даному конфлікті це Володимир Зеленський та Володимир Путін.

Арестович стверджує, що хоча обидва лідери заявляють про відмову від переговорів, після проведення Курської операції імовірність їх проведення значно зросла. На його думку, листопадові переговори є базовим сценарієм розвитку подій.

Арестович пояснив, що нинішня ескалація конфлікту є підготовкою обох сторін до переговорів з метою посилення своїх позицій. Він наголосив на діях України в Курській області та російських операціях на Покровському напрямку як на частинах цієї стратегії.

За Арестовичем, успіхи українських сил у Курській області створили нову реальність, яка може вплинути на переговорну позицію Росії. Тепер лінія розмежування включає міжнародно визнані кордони Російської Федерації, що ускладнює ситуацію для російської сторони.

За інформацією Арестовича, з посиланнями на американських експертів, політична частина переговорів вже завершена, і зараз обговорюються технічні деталі. Усі військові дії, на його думку, спрямовані на досягнення більш вигідних позицій перед офіційними переговорами.

На заключення Арестович зазначив, що незважаючи на публічну риторику, обидві сторони рухаються до переговорного процесу, який може розпочатися вже найближчими місяцями.

Читайте також