Австралія пояснила, чому утилізують гелікоптери Taipan, які просила Україна

Утилізація гелікоптерів Taipan в Австралії

Міністр оборонної промисловості Австралії Пет Конрой заявив, що країна утилізує 45 гелікоптерів Taipan, незважаючи на запит України щодо їх передачі. Згідно з його словами, запит від України надійшов пізно - в грудні 2023 року, тоді як рішення про утилізацію було прийнято ще в вересні того ж року.

Рішення про утилізацію було ухвалено після загибелі чотирьох австралійських військовослужбовців під час навчань. Як заміну Taipan планують використовувати гвинтокрили Black Hawk.

«Україна зробила офіційний запит на MRH‑90 у грудні, попри добре задокументовані проблеми з безпекою та експлуатацією літака», - заявив міністр.

Деякі законодавці в Австралії підтримують ідею передачі гелікоптерів Taipan Україні.

Україна подала запит на гелікоптери MRH-90

Україна подала офіційний запит на гелікоптери MRH-90 у грудні 2023 року, і це не зважаючи на проблеми з їх безпекою та експлуатацією. Австралійські вертольоти Taipan були виведені з експлуатації у вересні того ж року після аварії та загибелі членів екіпажу під час навчань.

Звертаючись до деталей, гелікоптери Taipan виявилися проблемними через складнощі з технічним обслуговуванням та безпекою польотів. Україна планувала викупити ці вертольоти, які коштують понад 751 млн грн кожен на вторинному ринку.

Остаточне рішення про утилізацію гелікоптерів Taipan було ухвалене у вересні 2023 року після інциденту на навчанні, в результаті якого загинули чотири військовослужбовці. Проте, причиною аварії не був технічний стан вертольота. Особливості конструкції Taipan, зокрема, міцна конструкція з вуглецевого волокна, дозволили пілотам вижити під час одного з інцидентів.