Авто "по довіреності: в Україні планують радикально змінити правила торгівлі вживаними автомобілями

Україна спростить процедуру торгівлі вживаними автомобілями

Українські компанії, які торгують вживаними автомобілями, зможуть спростити свою роботу завдяки новому законопроекту №9083. Згідно з цим законом, їм більше не потрібно буде реєструвати автомобілі на себе перед продажем їх наступним власникам. Вистачить укласти два договори купівлі-продажу.

Голова Комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев, який є ініціатором законопроекту, повідомив про це. Законопроект було прийнято у першому читанні 23 квітня 2024 року. Його мета - регулювання торгівлі машинами і боротьба з тіньовим ринком.

Автор законопроекту вважає, що це допоможе зростанню авторинку - він передбачає збільшення продажів автомобілів з 780 тисяч у 2023 році до 1,5 млн у 2024 році. До початку Великої війни в Україні реєструвалося приблизно 1,7 млн автомобілів щороку. Проте, як зазначає Гетьманцев, лише 2,5% авто продаються "у білу".

Очікується, що прийняття закону сприятиме збільшенню доходів від податків, розширить діяльність легальних автотрейдерів та протидіятиме схемам ухилення від сплати податків.

Нинішня схема передбачає, що компанії-торговці повинні реєструвати автомобілі на себе перед перепродажем

Зараз компанії повинні реєструвати вживані автомобілі на себе перед продажем. Це включало в себе відвідування сервісного центру МВС, отримання номерних знаків, оформлення довідок та постановку на облік у військкоматі. Проте, багато компаній не дотримуються цих правил і продають машини "за дорученням", ухиляючись від сплати податків.

Нова процедура передбачає, що власник автомобіля просто укладає договір продажу на комісійному майданчику, не відвідуючи сервісний центр МВС, і отримує гроші. Компанія-перепродавець стає юридичним власником автомобіля, а покупець потім укладатиме договір купівлі-продажу та перереєструє автомобіль в сервісному центрі МВС.

Законопроекточікується, що нові правила спростять роботу автотрейдерів, підтримають законну торгівлю вживаними авто та збільшать доходи від податків до бюджету. Українці масово перереєструють свої автомобілі через нове законодавство про мобілізацію.