Головна

Автогаз по 35 гривень: як зміняться ціни на пальне через блокаду кордону з Польщею

Ціни на автогаз зміняться через блокаду

Блокада кордону Польщі впливає на український імпорт палива

Польські фермери організували блокаду кордону, що створює проблеми для українського імпорту, зокрема постачання пального. Це паливо необхідне як для землеробства, так і для армії. Україна на 100% залежить від імпорту пального, оскільки власні потужності та бази зберігання були пошкоджені російськими атаками. Постачання палива здійснюється через західний кордон, і перекриття значної ділянки кордону в Польщі вже призвело до підвищення цін.

Найбільше проблеми зазнав ринок автогазу, який сильно залежить від постачання автомобільного транспорту. Польща є найбільшим постачальником зрідженого газу для України, що становить близько 40% нашого імпорту. Наразі трейдери з України закуповують автогаз за 47 тисяч гривень за тонну, що відповідає близько 25,65 гривень за літр. З урахуванням витрат постачальників, ціни автогазу піднімуться до 29-30 гривень за літр, а на деяких АЗС можуть досягти 33-35 гривень за літр.

"Трейдери намагаються везти в Україну газ через інші сусідні країни, оминаючи Польщу, а заправки продовжують продавати уже завезене паливо. Це означає, що основна Хвиля підвищення цін ще перед нами", - розповів Олександр Сіренко, експерт "Нафторинку".

Олександр Сіренко також зазначив, що світове підвищення цін на нафту призвело до зростання вартості дизельного палива на 1,6 гривні за літр. АЗС, які раніше продавали дизель за найнижчими цінами, найбільше постраждали від підвищення цін. Вартість бензину, на щастя, поки що зросла лише на 30 копійок.

Деякі АЗС, такі як OKKO, WOG і Chipo, вже оновили ціни на бензин, дизель та автогаз.

Читайте також: