Багатодітні чоловіки не можуть виїхати з України: коментар ДПСУ

Перевірка документів багатодітних чоловіків при перетині кордону

За даними речника Державної прикордонної служби Андрія Демченка, виїзд багатодітних чоловіків за кордон не заборонений, але прикордонники можуть перевіряти документи, що підтверджують відстрочку від мобілізації.

«Крім осіб, які чітко прописані пунктами Правил, п.2.6, визначено, що у разі введення на території України воєнного стану право на перетин державного кордону також мають і інші військовозобов'язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. До цих військовозобов'язаних осіб відносяться і чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років», – зазначив Демченко.

Однак, згідно з його словами, прикордонники виявляли підробку документів, пов'язаних з багатодітним батьківством, тому можуть перевіряти цю умову виїзду.

«Зважаючи, що ми неодноразово виявляли підробки документів, пов'язаних з багатодітним батьківством, наші інспектори можуть перевіряти цю умову виїзду чоловіків, зокрема, і за документами з територіальних центрів комплектування. Це можуть бути витяг з протоколу ТЦК про прийняте рішення про відстрочку, або запис про відстрочку в військовооблікових документах», – додав речник ДПСУ.

Також варто відзначити, що прикордонники останнім часом посилили перевірку документів осіб з інвалідністю та їхніх супроводжуючих. Крім того, перетин кордону став ускладненим для багатодітних батьків, а також для тих, хто їде за системою "Шлях", і для багатьох інших. Тому 31 грудня на різних пунктах пропуску утворилися великі черги.

В мережі також поширюються відео, на яких видно черги та невдоволених людей, які бажають перетнути пункти пропуску.