Банки очікують зростання попиту на всі види кредитів

Кредити в банках
Кредити в банках

Українські банки очікують зростання попиту на корпоративні та роздрібні кредити, а також збільшення кредитного портфеля.

За результатами опитування Національного банку України, попит на кредити з боку малого та середнього бізнесу буде збільшуватися через потребу у капітальних інвестиціях та оборотному капіталі, зниження відсоткових ставок та необхідність реструктуризації боргів.

Банки очікують зростання попиту на кредити з боку населення завдяки покращенню споживчих настроїв та перспективам на ринку нерухомості, зокрема, через низькі відсоткові ставки за іпотекою. Проте, наразі рівень кредитування населення є найнижчим з 2016 року.

У НБУ зазначають, що у II кварталі банки посилювали стандарти кредитування для великих підприємств, тоді як для малого та середнього бізнесу (МСП) вони залишилися незмінними. На ІІІ квартал планується посилення стандартів для валютних кредитів, але пом'якшення для МСП та довгострокових позичок. Також очікується подальше пом'якшення стандартів споживчого кредитування.

Результати опитування показали, що рівень затвердження заявок на корпоративні позики у II кварталі зменшився, за винятком кредитів для МСП. Банки стали більш консервативними у відношенні сум позичок та вимог до застави для великих підприємств. У зв'язку з послабленням вимог до застави за іпотеку, збільшенням обсягу кредитів та зниженням відсоткових ставок та комісій для споживчих позик, рівень затвердження заявок на кредити для населення зрос.

Нагадаємо, раніше топ-менеджери оцінили стан бізнесу в Україні.

Читайте також