Білий дім прагне утримати стабільні ціни на пальне перед виборами — WSJ

Білий дім прагне утримати стабільні ціни на пальне перед виборами — WSJ

Адміністрація президента Байдена намагається зберегти стабільні ціни на паливо перед виборами, сприяючи постачанню нафти на світові ринки. Однак ця політика суперечить жорсткому ставленню до Росії, Ірану та Венесуели - противників США.

Деякі дипломати та колишні чиновники вважають, що зусилля влади направлені на зм'якшення санкцій проти великих нафтових виробників. Наприклад, нові санкції проти Ірану, введені США 25 червня, не вплинули на значну частку нафтового експорту країни, що, за словами аналітиків, не змінить світові ринки.

"Президент хотів зробити все можливе, щоб знизити ціну на бензин для американських споживачів, оскільки це впливає на їх повсякденне життя", - заявив високопоставлений чиновник адміністрації.

Незважаючи на загострення відносин між Іраном і США, щоденний експорт нафти з Ірану збільшився у порівнянні з періодом після приходу Байдена до влади. Більшу частку нафти купують китайські заводи за зниженими цінами.

Санкції, які США запроваджують проти Москви, перешкоджають банкам, але не впливають на нафтову промисловість країни. Зростання видобутку в країнах, на які поширилися санкції, спричинило падіння ціни на нафту.

Також у цьому році Вашингтон закликав Україну припинити атаки на російські нафтопереробні заводи, які спричинили зниження світових цін на паливо.

США скасували санкції проти Венесуели минулого року, але пізніше знову введли їх. Але це не завадило зростанню експорту нафти з цієї країни за даними Kpler.

"Ніщо так не лякає американського президента, як різке зростання ціни на бензин. Вони роблять все, щоб запобігти цьому особливо у виборчий рік", - вважає експерт Боб Макнеллі.

Американська нафтова дипломатія активно застосовується в Іраку. В останній раз делегація Держдепартаменту відвідала Ербіль, щоб відновити роботу трубопроводу, який на 60% належить російській компанії "Роснефть".

Джерело: ZN.UA

Читайте також: