Бізнес збирається залучити майже $300 млн для відновлюваних джерел енергії в Кенії

Кенія отримає фінансову підтримку від Climate Investment Funds (CIF) на суму приблизно 300 мільйонів доларів США для розвитку відновлюваної енергетики. Метою проекту є досягнення Кенії 100% використання чистої енергії до 2030 року.

CIF надає початкове фінансування у розмірі 46,4 мільйона доларів, яке призведе до додаткових інвестицій у розмірі 243 мільйонів доларів від державного та приватного секторів, включаючи Африканський банк розвитку та Групу Світового банку.

Більшість фінансування від CIF буде виділятися у формі позик, а 5 мільйонів доларів - у формі гранту. Кенія спочатку просила 70 мільйонів доларів, але у її плані було затверджено виділення лише 46,4 мільйона доларів.

Кенія вже має високий рівень використання відновлюваної енергії у виробництві електроенергії, але стикається з проблемами у керуванні електромережею та з відключенням енергії. У зв'язку з цим, фінансування від CIF підтримає розвиток стабільної та гнучкої електромережі.

Кенія також планує збільшити використання відновлюваної енергії в транспорті та кулінарії до 2030 року. Інвестиційний план передбачає використання покращених технологій зберігання енергії, таких як насосна гідроенергія.

«Пільгове фінансування CIF відіграватиме важливу роль у забезпеченні електроенергією кенійських споживачів там, де і коли вона їм потрібна», - сказав Луїс Тінео, тимчасовий виконавчий директор CIF.

Кенія є однією з країн, що була обрана в рамках програми інтеграції відновлювальної енергії, яка має на меті залучення більшого фінансування для клімату країн, що розвиваються, для обмеження глобального потепління.

За допомогою цього проекту Кенія планує досягти 100% використання чистої енергії в енергетичній системі до 2030 року та прискорити усунення забруднення до 2050 року.

«Цей план допоможе Кенії досягти 100-відсотково чистої енергії в енергетичній системі до 2030 року та вивести її на траєкторію досягнення Net Zero до 2050 року», - сказав Алекс Вачіра, головний секретар департаменту енергетики Кенії.