Блокада кордону: асоціація деревообробників звернулася до Офісу президента й уряду

Переробники деревини на Львівщині виявили занепокоєння через блокаду кордону

Асоціація деревообробників та лісозаготівельників Львівщини заявила про серйозні проблеми, які виникають у зв'язку з блокадою кордону, яка негативно впливає на українські підприємства, що переробляють і експортують деревину. Представники деревообробників написали листи до Офісу президента та Кабінету міністрів, які розміщені на сайті «Відкритий ліс».

У листах зазначається, що деревообробники планують не купувати деревину протягом другого та наступних кварталів цього року через тривалу блокаду кордону та завищені ціни на сировину. Це призведе до зупинки практично всього деревообробного виробництва. Представники галузі зазначають, що не можуть швидко прийняти рішення через постійне очікування.

Також Асоціація вказує на те, що міністерства та агентства, які мають стосунок до лісового господарства, не надають достатню підтримку українським переробникам. Ціни на деревину залишаються надто високими, а аукціони з продажу сировини відбуваються в ручному режимі.

Українські деревообробники уже сьогодні стикаються з проблемами через війну та завищені ціни на деревину. Блокада кордону ще більше ускладнює ситуацію, призводячи до припинення експорту. У багатьох підприємств зупиняється або зменшується виробництво, що призводить до скасування робочих місць і неможливості виплати зарплат працівникам.

Асоціація зазначає, що кризовою ситуацією є низький попит на деревину в першому кварталі 2024 року через блокаду кордону і завищені ціни на сировину. Обсяги сировини, які не були продані у першому кварталі, викликали збільшення її обсягу у другий квартал. Проте, незважаючи на це, деревообробники не планують купувати дорогу деревину для виробництва.

Представники Асоціації звернулися до уряду з проханням вжити невідкладних заходів для підтримки українських експортерів продукції та забезпечення стабільності роботи галузі.

Нагадаємо, польські фермери заявили про намір заблокувати всі пункти пропуску на кордоні з Україною та дороги до залізниць і морських портів.

Наразі відомо, що фермери перекрили залізницю поблизу ПП «Медика-Шегині» та розсипали збіжжя з вантажного вагона на колії.