Bloomberg: економіка РФ може значно постраждати через перегрівання

Російська економіка під загрозою перегріву
Російська економіка під загрозою перегріву

За даними агентства Bloomberg, російська економіка знаходиться на порозі серйозної рецесії, незважаючи на тимчасовий підйом завдяки військовим замовленням. Причиною такої ситуації є низка системних проблем, які загострилися через "перегрів" економіки внаслідок значних витрат на військово-промисловий комплекс.

Однією з ключових проблем є вичерпання ресурсів працездатного населення через жорстку конкуренцію між військовим і цивільним секторами для отримання кваліфікованих фахівців. Також відмічається охолодження будівельного та банківського секторів, де високі відсотки на ринку кредитування призводять до зупинки більшості іпотечних програм.

Також російська економіка стикається з явищем стагфляції - поєднанням інфляції зі скороченням виробництва. Незважаючи на рекордно низький рівень безробіття (2,4%), на ринку існує понад 2 мільйони незаповнених вакансій. Проблему поглиблюють низькі темпи зростання населення, висока вартість робочої сили та негативний інвестиційний клімат.

Експерти прогнозують, що темп зростання ВВП Росії може скоротитися до 2% найближчими роками і подальше до 0,5%. Голова Національного банку РФ Ельвіра Набіулліна порівнює поточний "перегрів" економіки з фінансовою кризою 2008 року. Для боротьби з інфляцією центральний банк збільшив відсоткову ставку до 18%, але ціни продовжують зростати.

Санкційна політика змусила російський бізнес інвестувати у власні розробки та виробництво, але це не вирішує проблем країни на світовому рівні. Війна лише поглиблює ці проблеми і ставить перед Кремлем серйозні виклики стосовно майбутнього економіки РФ.

Читайте також