Bloomberg: Іран може найближчим часом передати балістичні ракети Росії

Балістичні ракети на пускових установках
Балістичні ракети на пускових установках

Європейські чиновники повідомили, що Іран може поставити балістичні ракети Росії, що може викликати швидку реакцію союзників України. За інформацією Bloomberg, Іран уже передавав Росії сотні дронів під час війни проти України, але поставка балістичних ракет може стати тривожним розвитком подій. Деталі щодо поставок не були розголошені, але відправлення може розпочатися найближчими днями. Співрозмовники Bloomberg вказали, що балістичні ракети летять швидше, ніж дрони і можуть нести більше навантаження.

США та інші країни НАТО вже застерігали Іран від таких поставок і продовжують робити дипломатичні зусилля, щоб запобігти їм. Рада національної безпеки США та Міністерство закордонних справ Ірану не відповіли на запити щодо коментарів.

Українська армія намагається зупинити російський наступ в Донецькій області, в той час як міста та енергетична інфраструктура постійно обстрілюються. Нещодавно Київ зазнав атаки балістичними ракетами та дронами, деякі ракети пройшли мимо протиповітряної оборони. Росія використовує як свої власні, так і північнокорейські балістичні ракети під час атак.

Союзники України намагаються виконати обіцянки щодо підсилення систем протиповітряної оборони країни, але за даними Bloomberg, деякі країни ще не виконали свої зобов'язання, узгоджені на саміті НАТО в липні.

Очікується, що поставка балістичних ракет Росії спричинить нові санкції проти Ірану, хоча їхню ефективність може бути обмеженою через вже існуючі обмеження проти Тегерану. "Велика сімка" також публічно засудить поставку і виразить занепокоєння урядам країн Близького Сходу дипломатичним шляхом.

"Велика сімка" вже запровадила санкції проти Ірану та Північної Кореї за постачання зброї Росії і розглядає можливість посилення обмежень проти фірм у Китаї та інших країнах, які постачають Росії компоненти для зброї.

Читайте також