Bloomberg: Союзники України затримують поставки систем ППО

Зображення українських союзників, що затримують системи ППО
Зображення українських союзників, що затримують системи ППО

Декілька країн-членів НАТО не дотримуються своїх обіцянок щодо прискорення поставок систем протиповітряної оборони та іншого військового обладнання для забезпечення захисту від російської агресії. Про це повідомляє Bloomberg посилаючись на джерела знайомі з ситуацією.

За даними джерел, кілька країн-членів альянсу НАТО ще не виконали свої зобов'язання, які вони підтвердили на саміті у Вашингтоні минулого місяця. Це стосується зокрема обіцянок надіслати щонайменше п'ять додаткових довготомних систем.

Президент України Володимир Зеленський знову закликав союзників надати термінову допомогу, оскільки українські сили здійснили неочікуваний наступ на територію Росії цього місяця. Зеленський наголосив, що поставки потрібно прискорити, особливо звертаючись до США, Великої Британії та Франції.

На липневому саміті НАТО США, Німеччина та Румунія обіцяли надіслати по одній системі "Патріот", а четверта має бути створена з компонентів кількох країн. Італія зобов'язалася надати зенітно-ракетний комплекс SAMP-T.

За даними джерел, багато обіцянок НАТО ймовірно не будуть виконані до осені, коли очікується, що Росія посилить обстріли критичної інфраструктури України.

Зеленський також настоює на тому, щоб США та деякі європейські союзники зняли обмеження на використання довготомної зброї, посилаючись на те, що військовий наступ України в Курській області Росії показав безперспективність кремлівських загроз щодо відплати.

Читайте також