Boeing Starliner повернувся на Землю, але без екіпажу

Боїнг Старлайнер у поверненні на Землю
Боїнг Старлайнер у поверненні на Землю

Космічний корабель Boeing Starliner вдалося приземлитися в пустелі Нью-Мексико ввечері 6 вересня, завершивши складну місію, під час якої виникали технічні проблеми. За даними Reuters, екіпаж корабля змушений залишитися на МКС.

Пряма трансляція NASA показала, що Starliner успішно повернувся на Землю.

Космічний корабель знову увійшов в атмосферу Землі близько 23:00 за східним часом, переміщаючись з орбітальною швидкістю приблизно 17 000 миль (27 400 км) на годину.

Приблизно через 45 хвилин він розкрив серію парашутів для зачеплення та надув набір подушок безпеки хвилину до приземлення в Уайт-Сендз, посушливій пустелі в Нью-Мексико.

Ця місія мала стати останнім випробувальним польотом перед сертифікацією Starliner для звичайних місій NASA. Але рішення агентства щодо внесення заборони на наявність астронавтів у кабіні корабля з міркувань безпеки ставить під сумнів процес сертифікації, незважаючи на успішне повернення Boeing.

Астронавти NASA Бутч Вілмор і Суні Вільямс залишилися на Міжнародній космічній станції. Вони мають достатньо їжі та ресурсів на МКС і планують повернутися на Землю на кораблі SpaceX у лютому 2025 року. Те, що мало бути восьмиденним випробуванням, стало восьмимісячною місією для екіпажу.

На борту МКС, наукової лабораторії розміром з футбольне поле, яка знаходиться на висоті близько 402 км, знаходяться ще сім астронавтів, які прибули на інших космічних кораблях, зокрема, російській капсулі "Союз". Вільмор і Вільямс продовжуватимуть проводити наукові експерименти разом із своїми колегами.

Читайте також