Бронювання від мобілізації за гроші? Експерт оцінив наслідки

Ідея економічного бронювання може призвести до соціальної напруги

Головний консультант центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту економічних досліджень Іван Ус заявив, що ініціатива щодо економічного бронювання може стати фактичним узаконенням ідеї "відкупу" від мобілізації та призвести до зростання соціальної напруги.

"Ті ідеї, які зараз обговорюються, щодо економічного бронювання, містять в собі так звану корупційну складову. А у населення є побоювання, що це легалізація цієї корупції. Зараз кажуть: знаєте, якщо ви заплатите енну суму грошей, то вас не будуть чіпати. Але ж виходить, що ті, у кого є можливість заплатити – заплатять. А ті, у кого немає – не заплатять. Тобто, це можливість відкупитися. І в населення буде негативне сприйняття цього. І ось це негативне сприйняття може створити такі негативні тенденції в самому суспільстві, які гіпотетично можуть вилитися в певні, навіть скажу так, революційні настрої. Цього, безумовно, слід уникати під час ведення війни" - підкреслив Ус.

За словами Уса, якщо Україна повністю переключить економіку на військову галузь, це може призвести до втрати економіки через відсутність розуміння того, як це зробити.

"Україні треба шукати баланс. Треба, з однієї сторони, щоб економіка працювала, і були люди, які працюють у цій економіці. З іншої сторони – щоб і на фронті все-таки були успіхи. Тому, як на мене, все-таки слід дослухатися до думки аналітиків – з приводу того, що все-таки технології повинні відігравати провідну роль, і мінімізувати участь живих людей" - резюмував Ус.

Також, варто зазначити, що запропонована схема бронювання працівників з зарплатнею від 35 тис. грн. може спровокувати розкол у суспільстві та спричинити колапс в аграрній та промисловій сферах, де зайнято багато працівників з меншими зарплатами.