Бронювання військовозобов'язаних: хто і за якої умови зможе отримати відстрочку від мобілізації

Україна прийняла закон про мобілізацію

11 квітня 2024 року Верховна Рада ухвалила, а 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. Згідно з цим законом, він набуде чинності через місяць, що вплине на порядок призову до армії під час війни.

Згідно з повідомленням "Економічної правди", закон вносить зміни до мобілізаційних процесів, пов'язаних з підприємствами. Зокрема, він коригує процедуру бронювання.

Підприємства, які мають статус критично важливих, можуть бронювати працівників. Критерії отримання такого статусу вже закріплені в Постанові КМУ від 27.01.2023 № 76.

Якщо підприємство має статус критично важливого, тоді бронюванню підлягають як військовозобов'язані працівники, так і бенефіціарні власники, які не є працівниками.

Відстрочення у зв'язку з бронюванням надаватиметься лише заброньованим працівникам, що перебувають на спеціальному військовому обліку.

Працівник самостійно не може ініціювати переведення із загального військового обліку на спеціальний.

Ймовірно, ціль цих змін - без зміни процедури звіту підприємства про заброньованих працівників додатково зумувати, щоб такі працівники особисто з'явилися у ТЦК та СП для оновлення даних.

Якщо цього не станеться, то їх не переведуть на спеціальний військовий облік, і вони не отримають відстрочку.

Закон зобов'язує компанії оформляти відстрочки за місцезнаходженням компанії. Ця зміна сприятиме оперативному інформуванню ТЦК та СП про тих працівників, яких не можна мобілізувати, а також зменшить кількість запитів щодо надання відомостей про таких працівників, що надходять до компаній.

Читайте також Нові правила мобілізації: що змінилося у квітні і які нововведення запрацюють у травні.