Чи мають право співробітники ТЦК затримувати чоловіків: відповідь Лубінця

Уповноважений з прав людини заявив про недопустимість дій ТЦК проти громадян

Співробітники Територіального центру комплектування та соціальної підтримки не мають права перевіряти документи у громадян та силою затримувати військовозобов'язаних чоловіків просто посеред вулиці. Про це заявив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в інтерв'ю NV.

Основне питання, яке порушують громадяни України, – це невідповідність мандатів ТЦК. Це коли вони вимагають перевіряти документи, забирають документи й фізично затримують громадян України. У них таких прав немає.

Лубінець наголосив, що у працівників військкоматів немає прав на подібні дії проти цивільного населення. Він зазначив, що його обурює застосування грубої сили до громадян України з боку працівників ТЦК.

За словами Лубінця, найбільше скарг до його офісу надходить саме щодо неналежної поведінки працівників військкоматів і перевищення ними службових повноважень. Він розповів, що після того, як факти підтверджуються, омбудсмен ставить це питання на рівні керівництва, "щоб до них відкривалось дисциплінарне якесь провадження, і вище керівництво приймало рішення щодо покарання своїх підлеглих".

Як повідомлялося, представники ТЦК навідалися до одного з найдорожчих ресторанів Києва.

Читайте також:

  • Трьох дітей замало, треба дозвіл воєнкома! Проблеми із виїздом за кордон: міфи та правда
  • Нещадна мобілізація. Все, що треба знати про скандальний законопроєкт