Чи можуть одночасно мобілізувати батька та сина: роз’яснення юриста

Мобілізація кількох членів однієї сім'ї не заборонена за чинним законодавством. Про це повідомив юрист Ілля Шипко.

За словами правознавця, деякі українці помилково вважають, що можна мобілізувати тільки одного працездатного чоловіка з родини. Відсутність заборони на одночасну мобілізацію батька та сина дозволяє їх призив на військову службу, якщо вони придатні та досягли мобілізаційного віку, але є винятки.

«Перш за все, в родинах, де є, наприклад, жінка з інвалідністю, мобілізації батька та сина не дозволяється. Згідно з 23 статтею Закону України «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку», догляд за такою особою повинен здійснювати хтось один і ця особа має право на відстрочку від мобілізації», – пояснив юрист.

Шипко також додав, що законодавство не визначає, хто саме має право на цю відстрочку. Відповідно батько та син повинні особисто вирішити, хто з них буде мобілізований.

«Також, наприклад, батько з трьома дітьми до 18 років та повнолітній син не можуть бути мобілізовані разом. Згідно з 23 статтею Закону України «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку», вони мають право на відстрочку від мобілізації», - зазначив юрист.

За словами Шипка, єдиним підставою для того, щоб не мобілізували батька та сина є наявність підстави у одного з них для відстрочки від мобілізації у відповідності до 23 статті закону України «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку».

Раніше керівник комітету Верховної Ради пояснив, якою має бути справедлива мобілізація. Він зазначив, що питання мобілізації в Україні першочергово стосується ротації військових.

Раніше Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт про вдосконалення проведення мобілізації і військового обліку. Водночас у розділі «дати та стан проходження» зазначається, що проєкт закону одержано парламентом і передано на розгляд керівництва. Уряд пропонує змінити призовний вік з 27 до 25 років. Також запропоновано встановити обмеження прав громадян, які ухиляються від взяття на військовий облік та проходження військової служби.