Чи складає посольство України в Британії списки чоловіків для мобілізації? Відповідь дипломата

Складання списків чоловіків призовного віку не є функцією посольства України в Британії - це завдання консульського відділу. Про це заявив тимчасово повірений у справах України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії Едуард Фесько у інтерв'ю для Главком.

Постановка на консульський облік - наразі добровільна справа людини. От коли вона за потреби звертається до консульської установи, тільки тоді ми можемо зафіксувати факт зокрема і перебування у країні, її дані вносяться до бази даних

Фесько підкреслив, що посольство як державна установа поводиться в межах діючого законодавства, і заявив, що ним не надходили жодні інструкції щодо повернення чоловіків до України. Він також нагадав про наявність законодавчої бази, яка детально регламентує діяльність посольства.

Нагадаємо, що відповідно до законодавства всі юнаки з 17 років мають бути зареєстровані в військкоматі. Українські школярі, які виїхали за кордон, повинні повернутися на Батьківщину до свого 17-річчя для отримання приписного військкомату. Проте це не означає, що всіх цих юнаків мобілізують, зазначив представник Полтавського обласного військкомату Роман Істомін.

В Україні виникло обговорення щодо повернення військовозобов'язаних чоловіків до країни на тлі планів посилити мобілізацію. Проте немає жодних способів примусового повернення українців, незалежно від того, чи вони виїхали законно чи нелегально. Деякі країни також заявили, що не повернуть громадян України.

Читайте також:

  • Головний український дипломат в Об'єднаному королівстві: Британці стали найнадійнішими партнерами
  • Ультиматум для Росії. Що передбачає безпекова угода між Києвом і Лондоном