Чинному міністру оголосили підозру у заволодінні землею на 291 млн грн, - НАБУ

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) виявило схему заволодіння державною землею, при якій головною фігурою є міністр аграрної політики Микола Сольський.

За даними слідства, власник агрокомпаній, який потім став депутатом і очолив аграрний комітет Верховної Ради, разом з головою та кураторами Держгеокадастру, планував заволодіти землею двох державних підприємств на Сумщині.

Учасники схеми знищили документи, що дають державним підприємствам право на землю, і склали акт про самовільне зайняття ділянок. Ці ділянки були включені до переліку на аукціон з оренди, але торги не відбулися, і землю передали певним особам під приводом безкоштовного надання.

У результаті цієї схеми, з 2017 по 2021 роки, учасники заволоділи 2493 гектарами землі на суму понад 291 млн грн, і намагалися заволодіти ще 3282 гектарами землі на суму близько 190 млн грн.

Підозру оголошено організатору схеми, міністру, кураторам Держгеокадастру та особі, яка допомагала в злочині. Триває розслідування щодо інших учасників.

Нагадаємо, що Микола Сольський був обраний депутатом у 2019 році і очолив аграрний комітет Верховної Ради. У березні 2022 року його призначили міністром аграрної політики та продовольства України.