Цивільні, які захищали Україну можуть отримати посвідчення учасника бойових дій

Міністерство ветеранів повідомляє, що цивільні особи, які самостійно або у складі добровольчих формувань брали участь у захисті України під час російського вторгнення, можуть отримати статус учасника бойових дій. Ця інформація міститься у Законі України «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України».

Для отримання статусу УБД необхідно мати довідки про участь у заходах у період воєнного стану, медичні документи, що підтверджують отримання поранень, та інші документи, такі як копія паспорта чи документа, що підтверджує перебування на території України. Ці документи подаються на розгляд комісії.

Перелік необхідних документів

  • Нотаріально завірені свідчення мінімум двох свідків, які брали участь у заходах у період воєнного стану, зазначаючи період безпосередньої участі осіб.
  • Медичні документи, які підтверджують отримання поранень, контузій, каліцтва під час участі у заходах у період воєнного стану.
  • Дві фотокартки розміром 3*4 см.

Також потрібно мати копію паспорта громадянина України або тимчасового посвідчення громадянина України. Для іноземців та осіб без громадянства необхідна копія документа, що підтверджує законність перебування на території України.

Якщо документи подаються через представника, потрібно мати копію документа, що посвідчує особу, від імені якої подається заява, а також документ, який надає повноваження представляти таку особу.

Також необхідна копія ідентифікаційного номера або відмітки в паспорті громадянина України.

Які пільги надає статус учасника бойових дій

Отримання статусу і посвідчення учасника бойових дій дає змогу отримати певні пільги, зокрема безкоштовне лікування, медичні засоби та 75% знижку на комунальні послуги. Це сприяє покращенню умов для військових, які борються за захист України.

Військовий психолог Андрій Козінчук зазначив, що демобілізація військових на фронті відбудеться не скоро, і новий законопроєкт про мобілізацію можуть ухвалити у березні.