Данія зможе блокувати доступ російських нафтових танкерів на ринки – ЗМІ

За новими планами Європейського союзу, Данія буде відповідальна за нагляд та можливу блокаду танкерів з російською нафтою, що пропливають через її води. Таку інформацію повідомила газета Financial Times.

У грудні минулого року, країни «Великої сімки», Європейський Союз та Австралія встановили обмеження в $60 за барель на експорт російської нафти морським транспортом через агресію в Україну. Проте, зростання світових цін на нафту цього року призвело до того, що більша частина російської нафти тепер продається вище цієї стелі.

Згідно з новим планом, Данія буде контролювати танкери, які проходять через данські протоки без західної страховки. Виявляється, що майже вся російська нафта, яка транспортується через Балтійське море, або близько 60% загального морського експорту РФ, проходить через данські протоки на шляху до міжнародних ринків.

Раніше, російська нафта потрапляла на грецький нафтопереробний завод через Туреччину. Звідти нафту продавали до Пентагону, незважаючи на міжнародні санкції. Маршрут доставки проходив через нафтосховище в Туреччині, що дозволяло приховувати походження нафти з РФ. Фактично, товар змінював власників кілька разів, перш ніж потрапив до Греції.

Також, Сполучені Штати готуються засудити Росію за перевищення стелі цін на нафту. Міністр фінансів США, Джанет Єллен, вказала, що ціни на ринку сигналізують про те, що цей механізм можливо більше не працює так, як очікувалося.