Данилишин пояснив, звідки під час війни беруться шалені прибутки банківської системи

За вісім місяців 2023 року банківська система заробила більше ніж 95 млрд грн чистого прибутку. Про це заявив Богдан Данилишин, колишній міністр економіки та голова Ради Нацбанку. Він надав огляд про ситуацію в економіці та на фінансових ринках України на початку листопада.

Національний банк повідомив, що показники капіталу відповідності в банківській системі України є на високому рівні. Станом на 1 жовтня 2023 року, регулятивний капітал банків становив 25%, а основний капітал - 14,8%, що вдвічі перевищує мінімальні нормативні вимоги Національного банку. Високу капіталізацію підтримують позитивні фінансові результати банків. За перші вісім місяців 2023 року, чистий прибуток банківської системи перевищив 95 млрд грн, а рентабельність капіталу становила 64,7%.

Данилишин зазначив, що банківський сектор має колосальну ліквідність у вигляді залишків на коррахунках та у депозитних сертифікатах НБУ. Загальна ліквідність становить близько 680 млрд грн, з яких 480 млрд грн знаходяться у депозитних сертифікатах НБУ. Основною причиною високого рівня ліквідності є витрати з Єдиного казначейського рахунку уряду, але продаж іноземної валюти Національним банком зменшує вільну ліквідність в банківській системі. Зайвий рівень ліквідності призводить до низького попиту банків на кредити рефінансування, а також утримання ринкових ставок на мінімальному рівні ставки НБУ (16% з 15 вересня 2023 року).

Раніше Національний банк пояснив, чому в Україні закриваються банківські відділення.

На замітку, Приватбанк заробив найбільший прибуток в своїй історії. Банк зазначив, що акцентувався на збереженні фінансової стабільності та сприянню макрофінансовій стійкості країни загалом. У травні, Приватбанк перерахував до державного бюджету 24,1 млрд грн у вигляді дивідендів, що становить 80% прибутку минулого року.