Дефіцит палива через атаки РФ на енергетику: чи варто готуватися до найгіршого

Російські окупанти не завдають збитків енергетичним об'єктам України, але проблем з пальним в країні не виникне. Про це розповів директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн.

В нам є, на чому його привезти фактично у будь-якій кількості. Думаю, навіть удвічі більше, ніж скільки ми зараз споживаємо.

За словами Куюна, ціни на бензин залежатимуть від попиту, але ажіотажу не передбачається. Ціноутворення на заправках в Україні буде орієнтуватися на світові котирування. Країна має великий потенціал для збільшення постачання палива.

За думкою Куюна, немає загрози дефіциту палива. Україна має запаси палива, і операційні проблеми з його постачанням малоймовірні.

Експерти також вважають, що у квітні 2024 року не відбудеться різкого підвищення цін на паливо. Додаткові можливості зниження цін відкриються, якщо Україні вдасться домовитися з Польщею про розблокування кордону, що дозволить збільшити вантажні перевезення на заході країни.

У цьому місяці може відбутися зростання середніх цін на бензин та дизпаливо на АЗС.

На фоні війни в Україні спостерігається зміна ринку палива. Дефіцит на початку вторгнення Росії призвів до того, що трейдери купували пальне за будь-яку ціну, але з наповненням ринку ціни знизилися. Країні вдалося забезпечити потреби у пальному завдяки ефективній системі постачання. Україна замінила російські та білоруські нафтопродукти на інші.

АЗС показали, що відбувається з цінами на бензин, дизпаливо та автогаз у квітні.