Дехто з українців може достроково вийти на пенсію: хто має право

Дехто з українців може достроково вийти на пенсію: хто має право

Деякі українці мають можливість вийти на пенсію достроково

Прес-служба Головного управління ПФУ у Донецькій області повідомила, що деякі українці мають право на достроковий вихід на пенсію. Згідно з Законом України, пенсія може бути призначена достроково за віком особам з інвалідністю по зору I групи та особам з інвалідністю з дитинства I групи, якщо вони досягли відповідних вікових позначок та мають страховий стаж.

Особи з інвалідністю по зору I групи, а також особи з інвалідністю з дитинства I групи можуть отримати пенсію достроково після досягнення віку 50 років для чоловіків та 40 років для жінок, при умові наявності страхового стажу 15 років для чоловіків і 10 років для жінок.

Особа повинна звернутися до пенсійного фонду особисто або через свого законного представника, якщо вона є недієздатною або має обмежену дієздатність. Для призначення дострокової пенсії за віком необхідно подати ряд документів, включаючи паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків, документи про страховий стаж, довідку МСЕК про визнання особи інвалідом, довідку про заробітну плату для обчислення пенсії за певний період часу, свідоцтво про шлюб (якщо є зміна прізвища), а також документи, що підтверджують особливий статус особи.

Перевірити свій стаж та подати заяву на призначення дострокової пенсії можна через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України - https://www.pfu.gov.ua.

Нагадаємо, що Пенсійний фонд України уточнив, як можна збільшити виплати для конкретного пенсіонера.

Читайте також: