День Святого Миколая: коли чекати на солодощі чи лозину під подушкою за новим календарем

Цьогоріч День святого Миколая за новим церковним календарем відзначатимуть 6 грудня. До реформи ПЦУ, це релігійне свято вшановували 19 грудня.

Тепер діти шукатимуть солодощі з подарунками чи лозину вже шостого грудня.

Цикл зимових свят в Україні розпочинається саме з цього дня.

Святий Миколай народився в місті Патарі, що на півострові Лікія, нині Туреччина, близько 270-286 років назад. Він виріс у релігійній сім'ї і вже з дитинства допомагав бідним і потребуючим.

Пізніше, коли Миколайдорослий, переїхав у місто Мира, щоб присвятити себе наукам. Але його дядько, єпископ, висвятив його в священики. Миколай став єпископом та продовжив робити добрі справи, визволяючи полонених та допомагаючи бідним.

Традиція вшановувати святого Миколая почалася в середньовічній Німеччині, де батьки дарували дітям подарунки в його честь. Звичай поширився на багато країн, включаючи Україну, де селяни на Слобожанщині збиралися після служби та варили пиво, а для дітей готували "миколайчики" - спеціальне печиво.

Також, люди пишуть листи до святого Миколая, розміщуючи їх під подушком чи біля ліжка. Вночі, Миколай приносить подарунки всім чесним дітям.

Святого Миколая вшановують двічі на рік - 6 грудня і 9 травня. Існує легенда, що Миколай врятував чоловіка, якому зламався віз під час дощу. Допоміг святий, але першому прохавцеві вистачило сили лише на заяву про неспішне зустрічі з Богом. Миколай же, як справжній помічник, витягнув віз.

Українці також відзначають Різдво Христове 25 грудня, після Різдвяного посту. Під час посту, віряни їдять овочі, фрукти, кашу, гриби, бобові, але уникають м'яса, яєць, молочних продуктів.

Однією з особливих традицій українського Різдва є колядування - співання веселих пісень на релігійну тематику. Колядники ходять від дому до дому з великою зіркою в руках, радуючи своїх сусідів та отримуючи винагороду.