День Святого Валентина: історія та традиції свята

Навколо свята Дня святого Валентина з'явилось багато міфів та легенд, тому точна історія його походження втратилася у плині часу. Сповідно до більшості переказів, це свято почало своє існування на честь єпископа Валентина, християнського мученика, який жив у III столітті в Італії, у місті Терні.

Історія свята

За найпоширенішою версією, святкування Дня усіх закоханих почалося близько 270 року в Римській імперії, коли імператором був Клавдій II. Імператор не хотів, щоб його солдати складали шлюб, оскільки він вважав, що кохання і родина роблять їх слабкими. Однак священнослужитель Валентин таємно вінчав закоханих пар. Коли імператор дізнався про це, Валентина було заарештовано і відправлено до в'язниці, де його засудили на страту за "антидержавну" діяльність. У ніч перед стратою (близько 14 лютого, 269 року) Валентин написав любовний лист до доньки наглядача в'язниці, в яку він був закоханий. Підписавши листа як "Твій Валентин", він започаткував традицію підписувати листівки-валентинки у формі серця.

День пам'яті святого Валентина був офіційно запроваджений папою Геласієм I в 496 році, з метою заміни язичницького свята "люперкаліїв", яке щороку відзначалося 15 лютого. У цей день жертвували козам та цапам. Образ святого Валентина мав підкреслити духовне кохання між чоловіком і жінкою.

Традиції та прикмети на 14 лютого

Основним звичаєм у День закоханих є висловлення любовних почуттів. Дехто дебютує у розкритті своїх почуттів, тоді як інші обирають цю дату для подачі пропозиції. Також цей день є популярним для весілля. Закохані та близькі до них люди вітають одне одного та обмінюються подарунками. Подарунки у День святого Валентина можуть бути різними, проте листівка-валентинка є обов'язковим елементом.

Існує кілька прикмет:

  • якщо незаміжня дівчина побачить двох синичок - вона вийде заміж за добру й шановну людину; якщо вона побачить пару ворон, то обранець буде серйозним та старшим за неї; якщо ж вона помітить двух скородумок, то вона матиме справу з балакучою та легковажною людиною;
  • хто закохається в цей день, ніколи не перестане кохати;
  • якщо хлопець дарує дівчині квітку в День святого Валентина, вона закохається в нього;
  • якщо на вулиці підбігає до тебе собака, не відштовхуй її, це означає, що скоро зустрінеш свою другу половинку;
  • якщо 14 лютого загадати кохані бажання, вони обов'язково збудуться.

 

Головна прикмета цього дня полягає в тому, що якщо закохані обіцяють одне одному вірність, ніщо не зможе розірвати цей союз. Тому День святого Валентина, 14 лютого, є популярною датою для одруження та вступу в шлюб.