Добалакався: Путіну світять нові ордери на арешт від МКС

Міжнародний кримінальний суд може видати нові ордери на арешт російського диктатора Володимира Путіна та найвищого керівництва Росії.

Зокрема у справі про злочини приватної військової компанії "Вагнер", заявив очільник МКС Пьотр Гофманський, повідомляє "Голос Америки".

"Справа щодо депортації українських дітей не єдина, яку розслідує МКС, що потенційно може призвести до нових ордерів на арешт Путіна. Диктатора можуть особисто притягнути до відповідальності за воєнні злочини "вагнерівців". Зокрема, він визнавав, що бойовики фінансувалися з держбюджету РФ", ідеться у повідомленні.

Гофманський додав, що нові ордери перш за все залежать від дій прокурора МКС:

"Він може зробити запит на ордер на арешт у досудових суддів МКС, які вирішать, чи є підстави для видачі майбутніх ордерів на арешт. Але безумовно прокурор чітко заявив, що активно займається новими розслідуваннями в Україні, так само як і в інших країнах. Ми очікуємо, що з цього приводу буде більше дій".

Досі до кінця незрозумілий правовий статус ПВК. Такі компанії заборонені російським законодавством, однак Кремль використовував "вагнерівців" на рівні з регулярною армією РФ у війні проти України.

Путін особисто підписував укази про помилування в'язнів, яких у якості найманців відправляли на фронт. Диктатор навіть вручав "вагнерівцям" держнагороди. Водночас після заколоту Путін заявив, що ПВК юридично не існує, а якщо у найманців "Вагнер" немає контракту з Міноборони РФ, з боку держави "не виникає і правових зобов'язань" щодо цих бойовиків.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Зв'язок "вагнерівців" із органами влади Росії буде важко довести, зазначила професорка права з академії Вест Пойнт Дженніфер Меддокс.

"Якщо довести, що бійці ПВК "Вагнер" беруть участь у свідомому вбивстві цивільних, потрібно подивитися, чи на цей момент, коли вони здійснювали ці вбивства, вони були у командному ланцюжку, в якому були й російські офіцери. Чи в ньому було тільки командування групи", розповіла вона.

Після червневої спроби заколоту власника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина Путін визнав, що найманці компанії повністю фінансувалися з російського бюджету. Ця заява відкриває нові можливості для прокурорів МКС розслідувати масові воєнні злочини бойовиків та проводити прямий зв'язок між цими злочинами і керівництвом РФ.

"Слова Путіна потенційно мають дуже серйозні наслідки з точки зору притягнення Росії до відповідальності за дії найманців та притягнення особисто Путіна до відповідальності як лідера РФ", вважає професор права в Університетському коледжі Лондона Філіп Сендс.

17 березня МКС видав ордер на арешт Володимира Путіна і уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Путіна і Львову-Бєлову підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.

Путін має статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину, сказав генеральний прокурор України Андрій Костін.

Водночас Туреччина, куди диктатор зібрався з візитом, не ратифікувала Римський статут і не визнає рішення Міжнародного кримінального суду, який видав ордер на арешт Путіна.