Дорогі фрукти та ягоди: чому кусаються ціни на полуницю, лохину, банани та яблука

Високі ціни на полуницю та лохину українського походження

В українських магазинах все частіше можна побачити полуницю та лохину, але їхня вартість досить висока. Така сама ситуація спостерігається з імпортними цитрусовими та бананами. Українська полуниця ще не дозріла, а також очікуються втрати врожаю через погодні умови, що позначиться на цінах.

Імпортні фрукти та ягоди

Фрукти та ягоди в Україну імпортуються з різних країн, оскільки місцевий клімат не сприяє їхньому вирощуванню. Наприклад, тропічні та субтропічні фрукти надходять з Туреччини, Еквадору, Греції, Коста-Ріки, Іспанії та Єгипту.

Ціни на полуницю та інші фрукти

Навіть місцева полуниця та лохина є імпортними продуктами. Вартість полуниці в середині квітня коливається від 200 до 300 грн./кг. Імпортні фрукти загалом також досить дорогі.

Наприклад, в супермаркеті "Сільпо" лохину з Іспанії продають за 189 грн. за 125 грам, а в "Новусі" з Мексики за 139 грн. за 125 грам.

Вартість тропічних фруктів

Банани коштують 69 грн./кг, ківі - від 119 до 139 грн./кг, мандарини - 64,95 грн./кг та 69,99 грн./кг.

Власний імпорт манго вартує 165,9 грн./кг, а в супермаркеті "Сільпо" його можна придбати за 49,9 грн.

Причини високих цін

Висока вартість імпортних товарів пояснюється логістичними витратами на транспортування, оплатою імпортних мит та нестабільністю постачань через погодні чинники та економічні фактори.

Імпорт яблук

Яблука імпортуються з Польщі та Італії і є найбільш доступними за ціною фруктами для споживача. Втім, їхня вартість також збільшується через зменшення запасів минулого сезону. У продажу найчастіше представлені українські сорти яблук.

Прогноз цін на полуницю

Українська полуниця з'явиться на ринку приблизно за місяць. Прогнозується, що ціни на неї будуть вищими на 10% порівняно з минулим роком через можливі втрати врожаю через погодні фактори. Також вже зафіксовано втрати врожаю ягід через заморозки, що може підвищити ціни на місцевому ринку.