Єгипет запропонував дводенне припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС

Дводенне припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС
Дводенне припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС

Єгипет пропонує дводенне припинення вогню між Ізраїлем та ХАМАС

Єгипет запропонував дводенне припинення вогню між Ізраїлем та ХАМАС, під час якого мають звільнити чотирьох заручників, утримуваних у Газі, заявив президент Абдель-Фаттах ас-Сісі. Також пропозиція включає звільнення деяких палестинських в'язнів та доставку гуманітарної допомоги в Газу.

Єгипет був ключовим посередником разом із Катаром та США. Це вперше президент Єгипту публічно запропонував такий план. Відповіді з боку Ізраїлю та ХАМАСу поки немає.

Ас-Сісі заявив, що пропозиція має на меті просунути ситуацію вперед. Після дводенного припинення вогню планується продовження переговорів, щоб зробити його постійним.

Більше місяця бойових дій

За 11 місяців не було припинення вогню, з часу листопадової тижневої паузи в бойових діях, коли звільнили 105 заручників в обмін на 240 палестинських в'язнів.

Обмін ударами між Ізраїлем та Іраном

Пропозиція Єгипту з'явилася після ізраїльських ударів по Ірану у відповідь на іранську атаку балістичними ракетами раніше цього місяця. Іран утримується від закликів до відплати. Цей обмін ударами підвищив побоювання щодо повномасштабної регіональної війни між Ізраїлем, США і Іраном та їх союзниками.

В Лівані, Ізраїль розпочав наземне вторгнення раніше цього місяця після майже року конфлікту нижчого рівня, спровокованого війною в Газі. Ворогами Ізраїлю є ХАМАС та "Хезболла", бойове угруповання Лівану.

Читайте також

Ціни на нафту різко впали на ринках Азії
сьогодні, 10:55 75 переглянули
Ціни на нафту різко впали