Екскомандир «Айдару» відповів, чи можна мобілізувати українців з-за кордону

Жодних механізмів примусової мобілізації за кордоном

Україна не має жодних механізмів для примусової мобілізації своїх громадян з-за кордону. Екстрадиція українців з-за кордону також призведе до негативних наслідків. Таку думку висловив колишній командир роти батальйону "Айдар" та військовий аналітик Євген Дикий на своїй сторінці у Facebook.

Експерт зауважив, що ідея екстрадувати українців з-за кордону є нереальною. Це лише спроба заповнити держбюджет за рахунок скарбів. Така спроба натякне на диктатуру в Україні замість Росії, яка навіть не намагається повернути своїх втікачів з-за кордону.

Якщо ми спробуємо вимагати видачі ухилянтів із Європи, всі вони подадуть заяви на надання політичного притулку, і всі європейські суди будуть завалені їхніми справами. В підсумку притулок їм нададуть, оскільки на Заході "пацифізм" та ухилення від примусового призову є підставою для надання захисту.

Російська пропаганда використає цю ситуацію для поширення тези про диктатуру в Україні, що може вплинути на підтримку країни за кордоном. Звертатись до сумління та проводити рекрутингову кампанію для закордонних українців може бути бесплідним завданням. Більшість українців, які хотіли захищати свою країну, вже повернулися.

Проект про удосконалення проведення мобілізації

Останнього дня грудня уряд вніс до Верховної Ради законопроєкт про удосконалення механізму проведення мобілізації та військового обліку.

Згідно з цим законопроєктом, призовний вік буде змінено з 27 до 25 років. Також будуть встановлені обмеження для громадян, які ухиляються від взяття на військовий облік та проходження військової служби. Військовий облік призовників, військовозобов'язаних та резервістів також буде удосконалено.

Проте, за словами радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка, законопроєкт про мобілізацію ще не буде голосуватися в такому вигляді. Після обговорення та внесення змін, народні депутати його розглядатимуть в парламенті.