Екснардеп продав Міноборони несправних дронів на 800 млн

Міністерство оборони країни заплатило авансом 650 млн грн за дрони, які навіть не можуть злетіти. Із чотирьох презентованих БПЛА робочим виявився лише один.

Цьогоріч у серпні військові мали отримати 55 БПЛА HAWK, інформує проєкт BIHUS.Info. Контракт на загальну суму 807 млн грн підписали з компанією родини екснардепа Борислава Розенблата.

"З 55 комплексів (кожен із яких обійшовся державі в понад 14,5 млн), виробник до дня здачі доставив лише чотири. Із них три не прийняті, оскільки: два не змогли злетіти; в одного були проблеми з камерою, а на висоті 287 метрів зник зв'язок", сказано в повідомленні.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

В результаті з 55 дронів прийняли лише один після випробувань. Примітно, що дрон не тестувався на максимумі потужностей та в умовах, коли працюють системи РЕБ.

Розенблат на випробуваннях заявив, що військовим передали навчальні дрони, проте на бойових завданнях матимуть нормальні системи. Він визнав, що дрон ще "сирий", проте пообіцяв, що системи доопрацюють.

"Через те, що комплекс недоопрацьований, у Міноборони погодилися продовжити кінцеві терміни до жовтня", йдеться в розслідуванні.

День війни коштує Україні $100 млн, сказав уже колишній міністр оборони Олексій Резніков. Таким чином він прокоментував витрати волонтерів та держави на армію, зокрема, закупівлю дронів за волонтерські кошти.