Експерт оцінив, якими засобами ЗСУ продовжать звільняти Чорне море

Експерт оцінив, якими засобами ЗСУ продовжать звільняти Чорне море

Українські дрони сковують Чорноморський флот РФ

Українські морські дрони активно застосовуються на Чорному морі, що призвело до операційного сковування Чорноморського флоту РФ. Оповідав про це капітан запасу Андрій Риженко, зазначивши, що при цьому противник контролює 80% українського узбережжя.

"Після того, як ми стали дуже активно застосовувати дрони, кораблі Чорноморського флоту зараз перебувають переважно в пунктах базування Новоросійськ, Севастополь. І якщо виходять у море, то дуже обмежено. Гадаю, зараз вони намагаються провести комплекс заходів, щоб якимось чином себе убезпечити від атак наших морських дронів", - сказав Риженко.

Зазначається, що поразка кораблів першого та другого рангу сильно ударила по російському флоту, але це не зупинило їхні наміри висадитися на південне узбережжя України. З цією метою в Новоросійську зосереджена група десантних кораблів.

Українські захисники також використовують ракети, які наносять значну шкоду російським кораблям і підводним човнам.

Водночас, всі ці дії обмежують можливості Чорноморського флоту виконувати завдання та наносити удари. Тому для подальшого звільнення узбережжя України необхідна допомога союзників.

"У нас є берегові батареї, є протикорабельні ракети "Гарпун" і "Нептун". Є інформація, що "Нептун" зараз отримує набагато серйознішу дальність, ніж це було до початку війни. І ми очікуємо все-таки винищувачі F-16. Це теж має серйозно змінити ситуацію на морі, тому що F-16 теж можуть нести ракети "Гарпун", Storm Shadow та інші. Поки що ми запускаємо ракети західного виробництва з літаків радянського зразка Су-24М", - перелічив Риженко.

Також Україна розвиває свій москітний флот, заснований на швидкохідних і маневрових малих бойових кораблях. Планується будівництво кількох десятків невеликих катерів, які будуть використовуватися для звільнення узбережжя та інших завдань.

Читайте також: