Експерт оцінив, чи зможуть переселенці дочекатися обіцяних грошей на житло

Порядок виплати грошей переселенцям на житло
Порядок виплати грошей переселенцям на житло

Журналіст Сергій Коробкін з критикою відгукнувся про заяву Міністерства соціальної політики України щодо впровадження субсидії на оренду житла для внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

За Коробкіним, незважаючи на проведення круглого столу з представниками Ради Європи та обговорення нового інструменту під назвою "Субсидія на оренду житла для ВПО", впровадження цієї допомоги є під питанням.

"Мінсоцполітики знову себе рекламує на порожньому місці", - заявив журналіст.

Коробкін підкреслив, що обіцяна субсидія мала бути введена ще у червні 2024 року, але до цього часу це не стало реалізованим.

Дар'я Марчак, перший заступник міністра соцполітики, в ході круглого столу зазначила, що нова субсидія має вирішити проблеми шляхом врахування кількості членів сім'ї, цін на оренду житла в регіоні та здатності платити за цю оренду.

"Тепер обіцяють, що запропоновані ініціативи запрацюють через кілька місяців після розгляду урядом. Тобто нас знову годують обіцянками і дають примарну надію", - сказав Коробкін.

Коробкін звернув увагу на ряд перешкод для впровадження цієї ініціативи, включаючи позицію МВФ, який виступає проти нових видів соціальної допомоги, а також складнощі з укладанням офіційних договорів оренди.

"Навіть якщо цей механізм запрацює, то він зачіпатиме найбідніших переселенців, яким складно укласти офіційну угоду з орендодавцем", - зазначив Коробкін.

Коробкін нагадав, що Кабмін скасував допомогу для більшості переселенців, запровадивши виплати лише для частини з них на півроку. Це стало причиною того, що деякі ВПО не виїжджають з зони бойових дій або повертаються під обстріли через неможливість забезпечити свої сім'ї в інших регіонах.

"Міністерство подає це як досягнення, але я особисто не бачу результату", - підсумував Коробкін, закликаючи до більш реалістичного підходу у вирішенні проблем ВПО.

Читайте також