Експерт пояснила, як можна посилити санкції проти Росії

Чоловік демонструє графік приросту санкцій проти Росії
Чоловік демонструє графік приросту санкцій проти Росії

Керівниця санкційного напрямку аналітичного центру Київської школи економіки Юлія Павицька висловила свою думку щодо необхідності посилення контролю над російським експортом та імпортом. Вона наголосила на тому, що роботи в цьому напрямку ще багато, і необхідно вводити вторинні санкції проти компаній, які допомагають РФ обходити запроваджені обмеження.

За словами Павицької, особливо варто посилювати тиск щодо енергетичних санкцій, оскільки Росія накопичила великий тіньовий флот, за допомогою якого вона заробляє на нафті та нафтопродуктах.

"У цьому напрямку ми з партнерами активно працюємо, щоб посилювати тиск і позбавляти РФ грошей, які потрібні для фінансування військової машини. З іншого боку, триває проблема з критичними компонентами. Тут ми бачимо досить сильний ефект від останніх рішень з боку Сполучених Штатів Америки. Вони анонсували, що фінансові інституції та банки в третіх країнах підпадають під ризик вторинних санкцій, якщо допомагатимуть підсанкційним російським підприємствам, а також тим, які працюють у військово-промисловому комплексі. Це досить сильно зараз позначається на експорті критичних компонентів із Китаю в Росію, а також із Туреччини в Росію", - зазначила Павицька.

За словами експерта, варто очікувати руху та посилення контролю в цьому напрямку.

Вона також зазначила, що робота триває і в інших напрямках, але санкціонування категорій товарів і компонентів, які ще не потрапили під обмеження, є проблематичним. Це пов'язано з високим рівнем залежності від Російської Федерації. Тому партнерам складніше запроваджувати нові обмеження, які сильно впливають на їхній внутрішній ринок, пояснила Павицька.

Читайте також