Експорт української свинини перевищує імпорт другий місяць поспіль

Імпорт свинини менший за експорт
Імпорт свинини менший за експорт

Аналітики з Асоціації "Свинарі України" відзначають, що експорт свинини перевищує імпорт вже другий місяць поспіль, згідно з попередніми даними митної статистики ДМСУ.

"Упродовж липня до України було завезено майже 150 т свинини, що на 23,5% менше ніж місяцем раніше. Проте, обсяги експорту свинини за другий місяць літа склали понад 400 т, перевищивши червневий показник більш ніж на 36%. Загалом, імпорт свинини за 7 місяців року склав 1,78 тис. т, у порівнянні експорт становить 1,64 тис. т, а розбіжність у валютному вираженні не перевищує 10% або 0,4 млн дол. США", - кажуть у Асоціації.

Однією з причин, яку пояснюють аналітики АСУ, є цінова ситуація на українському ринку свинини.

"Хоча у липні середня ціна закупівлі свинини незначно перевищила червневий показник, загалом котирування залишаються на досить низькому рівні. Це, з одного боку, формує органічний вхідний бар'єр для імпорту та призводить до зниження середньої митної вартості імпортованої продукції. З іншого боку, це підтримує конкурентоспроможність української свинини на зовнішніх ринках. Середня митна вартість експортованої свинини протягом 7-ми місяців складає 2,45 дол. США проти 2,5 дол. США, які припадають на імпорт", - зазначають фахівці.

Основним зовнішнім ринком для української свинини є ОАЕ, що становить 85,7% сукупного експорту за період. Країни ЄС постачають 37,8% свинини, тоді як Канада - 62,2%.

Читайте також