ЄС виділить Укрзалізниці кошти для реалізації євроінтеграційних проєктів

Укрзалізниця отримала фінансування для проєктів ЄС
Укрзалізниця отримала фінансування для проєктів ЄС

Україна отримала підтримку Європейського Союзу для інтеграції залізничної системи країни в транспортну систему ЄС. Проєктна заявка була схвалена Координаційним Комітетом програми 16 липня 2024 року. Загальний бюджет проєкту складає 85,91 млн євро, з яких майже половина буде надана Укрзалізницею.

Голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Лященко зазначив, що це вже другий рік, коли Європейський Союз виділяє кошти на реалізацію інфраструктурних проєктів в Україні. Ці гроші спрямовані на розбудову євроколії та підвищення транзитного потенціалу країни, що дозволить відкривати нові пасажирські маршрути.

"Україна продовжує свій євроінтеграційний шлях та має системну підтримку з боку ЄС. Так, CEF другий рік поспіль виділяє кошти на реалізацію стратегічних інфраструктурних проєктів, які будуть спрямовані на розбудову євроколії на території України, завдяки чому зможемо відкривати нові пасажирські маршрути та нарощувати транзитний потенціал України", – розповів Євген Лященко.

Планується реалізувати кілька проєктів, включаючи реконструкцію залізниці на ділянці Чоп-Львів, будівництво колії та електрифікацію на ділянці Львів-Чернівці-Вадул-Сірет-Держкордон, реконструкцію Львівського залізничного вузла з урахуванням перспектив розширення залізничної мережі, будівництво колії з електрифікацією на ділянці Павлове-2/Матьовце-Ужгород і електрифікацію колії на ділянці Чоп-Ужгород.

Також передбачені витрати на проведення експертизи щодо відповідності вимогам TSI вищезазначених проєктів, а також ділянок Ковель-Ягодин-Держкордон та Медика/Мостиська ІІ-Львів (Скнилів).

CEF (Connecting Europe Facility) - це фонд Європейського Союзу, створений у 2014 році для фінансування проєктів у транспортній, енергетичній, цифровій та телекомунікаційній галузях. Він є основним інструментом для розвитку Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T).

Читайте також